Pokrenuta Zacon platforma: Inovativno i jednostavno zapošljavanje dostupno svima u BiH

23.11.2021. 10:43 / Izvor: Akta.ba
Zacon

Zacon nudi poslodavcima mogućnost da potpuno besplatno objave oglas, pronađu odgovarajuće kandidate i direktno zakažu sastanak.

Traženje posla u našoj zemlji nije nimalo jednostavan proces, a sa druge strane ni poslodavcima nije jednostavno pronaći odgovarajućeg uposlenika. Kako bi olakšali ovaj proces i direktno uvezali poslodavce i one koji traže posao ClipCon agencija za posredovanje u zapošljavanju je pokrenula "Zacon" platformu za zapošljavanje.

"Zacon je potpuno inovativna platforma za zapošljavanje sada dostupna svima u BIH, a koja objedinjuje sve elemente potrebne za ostvarenje zaposlenja. Uspjeli smo kreirati mjesto direktnog susreta poslodavca i kandidata, što je jedan od problema sa kojima smo se susretali kao agencija za posredovanje u zapošljavanju, ali i poslodavac", kazala je za Akta.ba Milena Rađenović direktorica ClipCon agencije.

Zacon nudi poslodavcima mogućnost da potpuno besplatno objave oglas, pronađu odgovarajuće kandidate i direktno zakažu sastanak.

"Pronalazak kvalitetnog uposlenika je vrlo neizvjestan i skup u Bosni i Hercegovini. Dijelom i zato što je samo objava otvorene radne pozicije relativno skupa budući da nema garancije da će se bilo ko zainteresovati i prijaviti na oglas. Zatim, tu su problemi nepotpunih prijava od strane kandidata te nedostatka čak i kontakt informacija u CV-u. I konačno, olakšali smo proces obavljanja intervjua tako što smo na www.zacon.ba dali mogućnost da poslodavac jednim klikom odabranom kandidatu zakaže video poziv i obavi intervju online bez komplikovane komunikacije i upućivanja kandidata na druge platforme ili adresu poslodavca", pojašnjava Milena.

Oni koji traže posao na Zaconu mogu napraviti svoj profil, upisati kontakt informacije, obrazovanje, stručnu spremu, a imaju i mogućnost da se predstave kroz video i dodaju multimedijalni sadržaj kao što je CV i neki projekti na kojima su radili.

Poslodavci sami objavljuju oglase i zakazuju razgovore

Ono što je specifično za ovaj portal jeste to što kompanije postavljaju same svoje oglase, mogu napraviti svoju bazu kandidata, a imaju i mogućnost da obave poziv sa kandidatom.

"Dali smo poslodavcima sve alate da sami upravljaju procesom zapošljavanja. Samostalno objavljivanje oglasa je samo početna funkcija. Poslodavci imaju mogućnost korištenja alata kao što su uvid u profile kandidata koji su se prijavili na njihove radne pozicije, mogu da im pošalju direktne poruke, da im zakažu video intervju i isti obave samo jednim klikom u zakazano vrijeme.

Također, poslodavcima smo dali mogućnost da eksportuju baze prijavljenih kandidata u tabele koje povlače sve podatke, da sortiraju liste prijavljenih kandidata i upravljaju istim po kategorijama. Jednom riječju, dali smo poslodavcima u BIH alate za upravljanje ljudskim resursima za kompletan proces dolaženja do kandidata i angažmana istih", naglasila je direktorica ClipCona.

"User friendly" platforma

Zacon platforma je prilično jednostavna za korištenje i  “user friendly”. Optimizirana je tako da je može koristiti svaki informatički pismen pojedinac.

Osim oglasa za posao na Zaconu su dostupne informacije o edukacija i podcast. Na Zaconu edukatori imaju mogućnost da jednoj platformi postave edukacije, termine, kotizacije ako ih ima, da prime prijave i čak naprave online edukaciju.

"Također, odlučili smo se implementirati formu Podcast-a kroz platformu Zacon. Isti obrađuje interesantne teme i razgovore vezane za zaposlenje, edukacije, karijeru i tržište rada u BIH", dodaje Milena.

Oglasi iz cijelog svijeta

Na Zaconu su dostupni oglasi za one koji traže posao u BiH kao i za one koji posao traže izvan naše zemlje. 

"Tržište rada u zemljama EU je postalo vrlo fluidno i radna snaga se odavno kreće po principu privremenih migracija. Također, ovo polako postaje globalni trend koji je uključio i pozicije “rada na daljinu”. Više nije neobično da bilo koja kompanija iz bilo kojeg dijela Svijeta traži uposlenika određenog profila upravo u BIH. Ovo je trend na koji se trebamo prilagoditi, stoga na Zacon-u bivaju objavljeni oglasi kompanija van BIH", istakla je Milena.

Mogućnosti koje imaju  BIH poslodavci i kandidati kroz Zacon.ba su vrlo inovativne, a u narednom periodu planiraju se razvijati i osluškivati tržište.

"Želja nam je da prvenstveno smanjimo troškove procesa zapošljavanja i isti učinimo efektivnijim i za kandidate i za poslodavce. Također, želimo animirati kandidate da se što kvalitetnije predstave poslodavcima te da potencijalno animiramo i neaktivne kategorije na tržištu rada. Jedna od osnovnih prednosti jeste da u procesu zapošljavanja preko Zacon platforme podjednako mogu učestvovati kandidati iz svih dijelova BIH, uključujući i one ruralne", kazala je Rađenović.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti