Svjetski lider u automobilskoj industrijii razmišlja da dio proizvodnje preseli u BiH

24.11.2021. 14:12 / Izvor: Akta.ba
sastanak vlada rs

Radi se o kompaniji koja je svjetski lider u automobilskoj industriji, a u toku su pregovori da ta kompanija dio svog proizvodnog asortimana preseli u Republiku Srpsku.

Njemačka kompanija koja je svjetski lider u automobilskoj industriji razmišlja da dio svoj dio svog proizvodnog asortimana preseli u Republiku Srpsku.

Tim povodom je delegacija Vlade Republike Srpske, na čelu sa ministrom za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatanom Klokićem, održala online sastanak sa predstavnicima njemačke kompanije.

Budući da nije rečeno o kojoj kompaniji je riječ, pokušali smo saznati u Ministarstvu za evropske integracije RS koja već nekoliko mjeseci sprovodi intenzivne razgovore sa ovim njemačkim investitorom.

"Zbog poslovne politike te kompanije, ministarstvo nije u mogućnosti da otkrije ime tog potencijalnog investitora. Ono što se može predstaviti javnosti jeste da ta kompanija dolazi iz automobilske industrije, preciznije - njihov portfolio je proizvodnja dijelova za automobile", rečeno je iz ministarstva za portal Akta.ba.

online sastanak u vladi rs

 

Online sastanak sa predstavnicima kompanije

Sastanku su prisustvovali ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i ministar privrede i preduzetništva Vjekoslavom Petričevićem.

Tu su bili i načelnik opštine Laktaši Miroslav Bojić i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš, te se pretpostavlja da su prezentirani potencijali ove dvije opštine.

"Кompaniji su prezentovani investicioni potencijali Republike Srpske, princip subvencija kao i određen broj parcela u različitim jedinicama lokalnih samouprava. Ova kompanija je u pregovorima sa još nekoliko zemalja u Evropi i konačnu odluku o investiranju će donijeti tokom 2022. godine", kazali su nam iz ministarstva.

Ipak, kako nezvanično saznajemo, radi se o kompaniji Mubea, koja je sa svojim jedinstvenim proizvodima i tehnologijama postala lider na svjetskom tržištu. 

Ono što je počelo sa dvanaest zaposlenih 1916. godine razvilo se tokom 100 godina u međunarodnu kompaniju sa više od 14.000 zaposlenih na 48 lokacija u 20 zemalja.

Inače, u Republici Srpskoj već postoji nekoliko njemačkih kompanija koje su preselile dio svoje proizvodnje.

Za strane investitore, cijena radne snage važan je ulazni parametar u ukupnim troškovima proizvodnje. Stranim investitorima, osim ekonomskih, vrlo je važan i poslovni ambijent koji podrazumijeva pravnu sigurnost i efikasnu javnu upravu.

Ono što također privlači njemačke, ali i ostale investitore, je prije svega obrazovan kadar, posebno imajući u vidu tradiciju industrijske proizvodnje u oblasti metaloprerađivačke, drvoprerađivačke industrije i tekstila.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti