LiNK: Još nije raspisan javni poziv za dodjelu sredstava potpore gospodarstvu

25.11.2021. 10:39 / Izvor: Akta.ba
poduzetništvo

Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK oglasilo se u četvrtak priopćenjem u kojem podsjećaju kako u HNŽ još uvijek nije raspisan javni poziv za dodjelu sredstava potpore gospodarstvu.

Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK oglasilo se u četvrtak priopćenjem u kojem podsjećaju kako u Hercegovačko-neretvanskoj županiji još uvijek nije raspisan javni poziv za dodjelu sredstava potpore gospodarstvu te od županijske Vlade očekuju konkretne poteze.

"Javni poziv za potporu razvoju malih i srednjih tvrtki u Hercegovačko-neretvanskoj županiji- 'Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima', još uvijek nije raspisan, premda se bliži kraj godine", podsjećaju iz Udruženja LiNK.

"Ove godine, proračunom HNŽ- planirano je 1,2 milijuna konvertibilnih maraka za potporu razvoju malih i srednjih preduzeća koja trebaju biti dodijeljena privatnim tvrtkama i poduzetnicima u županiji. Premda je riječ o ograničenim sredstvima, shodno trenutnim proračunskim mogućnostima, pomoć malim i srednjim tvrtkama u pandemijskom vremenu je vrlo važna", smatraju u Udruženju za poduzetništvo i posao LiNK Mostar.   

Predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar Tomislav Majić, kaže kako je svaka potpora Vlade HNŽ-a poduzetništvu u vrijeme pandemije dobrodošla s tim da smatramo da bi ubuduće trebalo odvajati više sredstava da bismo pokrenuli nove biznise i održali postojeće. 

Navodi da su bez subvencija Vlade HNŽ-a, pozitivni pomaci županijskog gospodarstrva u kontekstu održavanja postojećih poslova ali i tehnološkog razvoja te istupanja na nova tržišta, znatno su otežani.

Iz Udruženja se napominje da je prošle godine javni poziv za dodjelu sredstava raspisan sredinom rujna mjeseca, dok ove godine gospodsrstvenici još uvijek nemaju priliku aplicirati za sredstva.

Također se ističe kako je pored vlastitih inicijativa malih i srednjih tvrtki, tijekom godine, podršku gospodarstvenicima s fokusom na rastući metalni sektor u HNŽ do sada pružio projekt BetMet koji provodi udruženje LiNK, zajedno s partnerima. 

"Tako je, između ostalog, kroz BetMet projekt podržana izgradnja kapaciteta 10 malih i srednjih poduzeća obukom kadrova, radom na osvajanju novih tržišta i podrškom da povećaju razine digitalizacije, što je izravno stvorilo priliku za unaprjeđenje proizvodnje i povećanje konkurentnosti tvrtki u metalnom sektoru Hercegovine", navode u Udruženju LiNK.

Projekat BetMet je dio EU4Business projekta, koji financiraju Europska unija i Vlada SR Njemačke, a implementira ga Udruženje poduzetnika LiNK s partnerima.

EU4Business je projekat Europske unije, koji s ciljem jačanja ekonomije BiH podstiče razvoj ciljanih sektora.

Projekat je vrijedan 16,1 milijuna eura, a zajednički ga financiraju Europska unija (15 milijuna eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 milijuna eura). Zajedno ga provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do ožujka 2022. godine. EU4Business je dio Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH koji podržava Vlada SR Njemačke, stoji u priopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti