Zakonski riješiti zaštitu domaćeg proizvoda na domaćem tržištu

26.11.2021. 13:15 / Izvor: Fena
press u vladi ks

Komedija Danisa Tanovića u kinima Blitz CineStar iz Hrvatske neće igrati u više od 50 posto kina u BiH koja su pod kontrolom te kompanije.

Producenat filma “Deset u pola” Jovan Marjanović ocijenio je danas u Sarajevu kako ta komedija Danisa Tanovića u kinima Blitz CineStar iz Hrvatske neće igrati u više od 50 posto kina u BiH koja su pod kontrolom te kompanije.

Marjanović je na konferenciji za medije također istakao da ovo nije prvi put u slučaju te kompanije da domaći proizvod nema mjesta na domaćem tržištu.

"Do sada su bili citirani komercijalni razlozi za neke filmove koji nisu imali poetencijala u tim kinima i to se donekle može razumjeti. Ovdje imamo film koji je za publiku, koji vraća publiku u kina i njemu su zatvorena vrata. Tako da se postavlja pitanje zašto je to tako. To nisu zdrave poslovne odluke a pogotovo što se donose van ove zemlje", kazao je Marjanović.

On je istakao da je potrebno zakonski riješiti zaštitu domaćeg proizvoda na domaćem tržištu.

Komentarišući pitanja novinara o saopštenju iz kompanije Blitz Cinestar o nemogućnosti da se postigne dogovor vezano za prikazivanja filmova u kinima, kao premijernog mjesta za njihovo prikazivanje do njegovog prikazivanja putem drugih medija, Marjanović je kazao da se drugi filmovi prikazuju bez problema.

"To su tehnički detalji koji nisu takvi za druge filmove. Imate američke filmove koji istovremerno igraju i u kinima i na platformama, i dostupni su. Mislite da ti američki filmovi ne igraju u kinima Cinestara? Igraju. Zato što ima ko da zaštiti taj proizvod", podvukao je Marjanović.

On je dodao kako ovaj film u Hrvatskoj u Cinestarovim kinima takođe neće igrati, a komentarišući razloge za koje su iz Cinestara rekli da su poslovne prirode, Marjanović kaže kako nema nijednog uslova na koji njihov distributer nije bio spreman da pristane, te da smatra da je riječ o nečem drugom, a ne poslovnim odlukama.

Ocijenio je da ovakvi potezi nisu zdrave poslovne odluke, pogotovo što se one donose van ove zemlje, jer se radi o stranoj kompaniji koja je vlasnik infrastrukture koja pokriva preko 50 posto našeg tržišta.

"Svi smo se u BiH nadali da imamo modernu kino infrastrukturu i ona sada postoji. Međutim, nema regulative koja bi takvu infrastrukturu otvorila domaćem filmu. To je idući korak o kojem treba razgovarati, odnosno naći rješenje, kako ovakav domaći proizvod plasirati na domaće tržište”, poručio je Marjanović.

 

press film

 

Premijer Kantona Sarajevo Sarajevo Edin Forto istako je da film ne treba trerirati samo kao grupu talentovanih ljudi koji predstavljaju BiH širom svijeta, nego da je film cijela industrija. On je naveo da će Vlada Kantona Sarajevo kroz poticaje pokušati da pomaže filmskoj indistriji.

"Film je nešto što se vraća kroz budžete. Drago mi je da danas razgovaramo o filmu kao industriji. Nedopustivo je da mi ulažemo u nešto za što svi znamo da je dobar proizvod a da neko odluči iz svojih poslovnih razloga, koji su po meni nerazumni, da blokira naše proizvode. Konkrentno se radi o filmu našeg oskarovca Danisa Tanovića “Deset u pola” koji je na svim prikazivanja do sad pobrao velike simpatije i takvi filmovi stvaraju ovu industrijsku ekonomsku aktivnost", naglasio je Forto.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić naveo je da se u Kantonu radilo na izmjenama i dopunama zakona iz filmske djelatnosti. On je za odbijanje prikazivanje filma “Deset u pola” rekao da je vjerovatno riječ o nesporazumu.

"Ovo čemu danas svjedočimo mogu nazvati jednim nesporazumom i iskreno vjerujem da će doći do dogovora. Ističem potpunu podršku Vlade Kantona Sarajevo našim ljudima koji se bave filmskom umjetnošću", kazao je  Avdić.

Predsjednica Udruženja filmskih radnika u BiH Elma Tataragić nada se da će postojeća situacija bar dovesti do početka nekog razgovora koji je očigledno potreban za one koji prave filmove.

"Naš posao ne završava kad napravimo film. Filmove pravimo da bi oni došli do publike. Ukoliko ne mogu doći do publike, mi ne možemo raditi svoj posao. Ne samo da imamo problema sa finansiranjem naših filmova, nego sad i sa dodirom sa publikom koja je pokazala da želi da gleda filmove iz BiH", istakla je Tataragić.

Reditelj Pjer Žalica rekao je da je šokiran činjenicom da postoji mogućnost da se domaći film ne može pustiti u domaćem kinu, bez obzira da li je kompanija domaća ili strana. 

"To je nelogično s ekonomskog, kulturološkog, ljudskog, apsekta. Nadam se da se ovdje radi o nesporazumu i da je neka brzopleta procjena dovela do ovakve odluke. Nadam se da ćemo svi shvatiti koliko je ova odluka neprihvatljiva i zabrinjavajuća", zaključio je reditelj Žalica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti