Sindikati poručili premijeru Forti: U laži su kratke noge

30.11.2021. 15:18 / Izvor: N1
Štrajk

Nakon što je Vlada KS objavila prosječne plate uposlenika koji ih dobijaju iz Budžeta KS, oglasili se sindikati.

Nakon što je Vlada KS objavila prosječne plate uposlenika koji ih dobijaju iz Budžeta KS, oglasili se sindikati.

Osam sindikata je danas, 30.11.2021. godine u ime preko 25.000 radnika u Kantonu Sarajevo održalo mirne proteste ispred zgrade Vlade KS, a podrška je stigla od brojnih sindikalnih organizacija iz i izvan KS. Na protestima je jasno poručeno učesnicima protesta da u svojim sindikalnim organizacijama prenesu atmosferu i snagu sa održanog skupa uz poruku svim radnicima da je osam sindikata sve vrijeme pozivalo Vladu KS na pregovore i da se do sada problemi nisu riješili za pregovaračkim stolom te da svi radnici budu spremni da na poziv sindikata dođu na veliki protestni skup pred Vladu KS i da budu spremni da učestvuju u štrajkovima upozorenja i u konačnici za opći i generalni štrajk u svim ustanovama i preduzećima u KS. Na protestima je naglašeno da je to bio samo protest upozorenja i da će sindikati nastaviti sa pripremama za veliki protestni skup, štrajkove upozorenja i generalni štrajk. Istog dana saopštenjem se oglasio premijer Forto (Sindikati za povećanje plata traže 115 miliona KM godišnje | Vlada Kantona Sarajevo (ks.gov.ba) u kojem je premijer Forto pokazao da ne zna računati i da za njegovu vladu vrijedi stara izreka: "U laži su kratke noge".

Zašto?

Zato što je 13 dana prije, 17.11.2021. godine, premijer Forto uvjerljivo i javno govorio da sindikati za povećanje traže 145 miliona KM.

Dakle, za 13 dana premijer Forto se preračunao za "samo" 30 miliona KM!

Također, u navedenom saopštenju premijer Forto je iznio podatke o prosječnim platama u KS po sektorima koji nisu tačni.

Današnjim saopštenjem premijer Forto pokušava ponovo politizirati pregovore sa sindikatima, jer citiramo: "Odluka o uvećanju plata se ne može posmatrati odvojeno od konačnog ishoda predloženih izmjena Zakona o raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH koje će, ukoliko budu usvojene u Parlamentu FBiH, polučiti katastrofalne posljedice na budžet KS".

Osam sindikata neće pristati da ih premijer Forto "uvuče" u tu političku močvaru. Premijer Forto je namjerno prešutio da su on i ostalih šest prisutnih ministara tokom sastanka od 09.11.2021. godine dobili džentlmenski prijedlog predsjednika SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor KS da se odmah sutra potpiše Sporazum o osnovici za obračun plata za 2022. godinu u iznosu od 400 KM u kojem će se jasno definisati da, ukoliko dođe do izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH kako je trenutno predloženo na štetu Ks, da će u tom slučaju osnovica ostati ista kao u 2021. godini. Prešutio je premijer Forto da je na pomenutom sastanku šutio i nije dao nikakav odgovor, kako tada tako i sada.

Premijer Forto ponovo sa dosta populizma i lažne brige o radnicima u KS poručuje da je svjestan svakodnevnih povećanja troškova života jer da je drugačije svakodnevno bi pregovarao sa sindikatima, dogovorio se i time pokazao stvarnu brigu o radnicima u KS.

Premijer Forto je svojim odnosom prema svim radnicima u KS, posebno prema radnicima u zdravstvu KS koji su u štrajku godinama i koje nije ni spomenuo, ali i posebno prema radnicima u komunalnoj privredi KS, kojima se plata nije povećavala od 2006. godine i za koje je rekao da traže povećanje plata od 20 miliona KM, zaslužio štrajkove i proteste koji neće donijeti ništa dobro nikome, a posebno Vladi KS na čijem je on čelu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti