Poslodavci najavljuju štrajk upozorenja zbog enormnog povećanja cijena struje za privredu

02.12.2021. 17:04 / Izvor: Akta.ba
poslodavci

Danas je održan sastanak predstavnika 13 kompanija, koje su među najvećim potrošačima električne energije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Danas je održan sastanak predstavnika 13 kompanija, koje su među najvećim  potrošačima električne energije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Sastanak je organiziralo Udruženje poslodavaca FBiH, a sastanku su prisustvovali predstavnici Arcelor Mitala, Violete, Konzuma, Mercatora, AS Grupacije, Sisecam Soda Lukavac, TMD Group Gradačac, Pobjeda Tešanj, Tvornice cementa Kakanj, Feal Široki Brijeg, ASA Prevent Grupacije , Binga i EMKA Goražde.

Na sastanku je zaključeno da je potpuno neprihvatljivo povećanje cijena električne energije za privredu više od 10 posto. Naime, u protekla tri mjeseca elektroprivrede u FBiH su ponudile svojim kupcima, privrednim društvima, nove ugovore u kojima je cijena električne energije viša za 150 do 200 posto u odnosu na trenutnu. 

Jučer je istaknuto da bi svako povećanje cijena električne energije više od 10 posto za privredne subjekte dovelo do djelomičnog ili potpunog gašenja pogona u kompanijama, smanjenja izvoza i pada investicija. To bi dovelo do gubitka desetina hiljada radnih mjesta u privredi FBiH, ali i smanjenja plaća.  Također, došlo bi do povećanja inflacije za dva do tri posto, što sve zajedno vodi značajnom smanjenjenju životnog standarda građana. 

Građani trebaju biti svjesni da se time što posljednjih 11 godina nije povećana cijena električne energije za domaćinstva ne štiti životni standard građana. Šta više, povećanje cijena električne energije privredi vodi ka povećanju cijena roba i usluga koje plaćaju jedino građani. Ukoliko želi zaštititi životni standard građana, Vlada FBiH ne smije dozvoliti prekomjerno povećanje cijena električne energije privrednim subjektima. 

Imajući u vidu da najveći broj kompanija neće moći podnijeti prekomjerno povećanje cijena električne energije na sastanku je dogovoreno da se Vladi FBiH uputi peticija u kojoj se traži da povećanje cijena električne energije za privredu ne smije biti veće od 10 posto. Dogovoreno je da će biti organiziran polusatni štrajk upozorenja u pogonima kompanija u FBiH. 

Također je zatražen hitan sastanak sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem i ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem, saopćeno je iz Udruženja poslodavaca FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti