GIZ: Važno je raditi na socijalnoj inkluziji u srednjim stručnim i tehničkim školama

03.12.2021. 11:23 / Izvor: Akta.ba
Stručno obrazovanje

Socijalna inkluzija je veoma kompleksna tema, posebno kada je riječ o obrazovanju u Bosni i Hercegovini.

Socijalna inkluzija je veoma kompleksna tema, posebno kada je riječ o obrazovanju u Bosni i Hercegovini. Međutim, ta kompleksnost ne smije biti opravdanje da se na tome ne treba raditi, ili da postoje važnije stvari koje trebamo rješavati. Srednje stručno obrazovanje je generator najvećeg broja kvalifikovanih radnika i radnica u Bosni i Hercegovini, a zbog etiketa sa početka teksta upravo se tu nameće prioritetno područje za djelovanje po pitanju socijalne inkluzije.

Najjednostavnije rečeno socijalna inkluzija je proces koji omogućava da oni koji su u riziku od siromaštva i društvene isključenosti, dobiju mogućnost i sredstva koja su potrebna za puno učešće u ekonomskom, društvenom i kulturnom životu, ali i dostizanju životnog standarda i blagostanja, koji se smatraju prihvatljivim u društvu u kojem žive.

Projekat "Stručno obrazovanje u BiH" kojeg provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Vlada Švicarske i SR Njemačke intenzivno radi na jačanju socijalne inkluzije zajedno sa projektnim partnerima i sa partnerskim školama u BiH. Tokom početka ove godine godine održani su online treninzi na temu socijalne inkluzije i inkluzivnog obrazovanja u kontekstu srednjeg stručnog obrazovanja u BiH. Učesnice i učesnici su imali priliku čuti više o osnovnim terminima iz oblasti socijalne inkluzije i inkluzivnog obrazovanja, kao i dobiti pregled osnovnih zakonskih i podzakonskih akata iz oblasti inkluzivnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

Jednako bitna tema koja je također bila dio treninga je i jačanje vještina pružanja podrške nastavnika i nastavnica u okviru inkluzivnog podučavanja koja obuhvata  dosadašnje prakse i elementarne strategije podučavanja u inkluzivnim razredima, koje se temelje na primjeni savremenih nastavnih metoda,  tehnikama osnaživanja nastavnika za rad sa različitim  grupama učenika, ali i  specifičnim metodičkim i didaktičkim pristupom u obrazovanju mladih sa posebnim obrazovnim potrebama.

Ovakav partnerski pristup, jačanje kapaciteta nastavnog osoblja i pedagoških radnika, ali i učenica i učenika u srednjim stručnim školama o inkluzivnom obrazovanju je od velike važnosti za društveni razvoj i podršku u ostvarivanju punih kapaciteta učenika i učenica.

U narednom periodu projekt ''Stručno obrazovanje u BiH'' nastavlja sa nizom treninga i edukativnih sadržaja koji imaju za cilj da osnaže nastavnike i nastavnice iz partnerskih srednjih stručnih i tehničkih škola  kada je u pitanju socijalna inkluzija, njeno razumijevanje i adekvatna primjena u svakodnevnom nastavno obrazovnom procesu. Od 17.11.2021. do 17.12.2021. godine u okviru projekta sprovodi se kampanja ''Stručno obrazovanje za sve – sada i za budućnost'' kako bi se ukazalo na značaj socijalne inkluzije i rodno odgovornog obrazovanja u srednjim stručnim i tehničkim školama u BiH.

Projekat ''Stručno obrazovanje u BiH'' podržava partnerske škole u realizaciji dualno organizovanog stručnog obrazovanja u skladu sa potrebama domaćeg tržišta rada. Unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja u BiH mladićima i djevojkama nudi znanje i vještine za budućnost, a poslodavcima kvalitetan kadar na tržištu rada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti