Općina Novo Sarajevo finansijski podržala rad Umjetničke galerije BiH

06.12.2021. 09:09 / Izvor: Akta.ba
Umjetniča galerija

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović i direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović potpisali su Ugovor o finansijskoj podršci radu galerije.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović i direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović potpisali su Ugovor o finansijskoj podršci radu galerije.

Direktor Umjetničke galerije BiH obratio se svim institucijama vlasti sa molbom za pomoć i podršku, jer unazad 30 godina nemaju svog osnivača niti se finansiraju iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti, a nalaze se u teškoj materijalnoj situaciji.

Općinski načelnik dr. Hasan Tanović istakao je da Općina Novo Sarajevo iako nema direktnu nadležnost, u skladu sa svojim mogućnostima pruža podršku kulturnim institucijama sa ciljem očuvanja kulturno – historijskog naslijeđa države.

"Ova kulturna institucija u svojim depoima čuva umjetničko blago BiH punih 75 godina i mi smo kao društveno – odgovorna lokalna zajednica odmah reagovali na molbu direktora Umjetničke galerije BiH i uspjeli iznaći finansijska sredstva u iznosu od 5.000 KM, iako je već kraj budžetske godine. Prva smo i jedina Općin koja je u ovoj  godini obezbijedila sredstva za ovu instituciju, a nadam se da će se i druge lokalne zajednice i institucije viših nivoa vlasti odazvati zahtjevu, kako bi zajedničkim snagama uspjeli spriječiti eventualno zatvaranje Umjetničke galerije", istakao je načelnik Tanović.

U svom obraćanju za medije, direktor Strajo Krsmanović poručio je da je ovo posljednji vapaj i apel koji je upućen svim nivoima vlasti u cilju pomoći da Umjetnička galerija BiH nastaviti nesmetano raditi i njegovati tradiciju likovne umjetnosti naše države.

"Od predstavnika vlasti obično dobijamo odbijenice uz obrazloženje kako nismo u njihovoj nadležnosti. Općina Novo Sarajevo je prva institucija vlasti koja se odazvala na naše molbe, na čemu smo zahvalni načelniku Tanoviću. Ovo su možda simbolična sredstva u materijalnom smislu, ali su jako velika podrška u ovoj situaciji u kojoj se nalazimo. Došlo je vrijeme da za 14 uposlenika koliko imamo, ne možemo isplatiti plate, a najteže nam pada činjenica da ne možemo platiti režijske troškove. Isključenjem struje, vode i plina rezultiralo bi katastrofalnim posljedicama po umjetničko blago koje čuvamo u našim depoima. Mi nećemo moći održavati uslove neophodne za opstanak naših umjetnina i to je nešto čega se najviše pribojavamo", istakao je direktor Krsmanović.

Općina Novo Sarajevo i u narednom periodu nastavit će pružati podršku kulturnim institucijama, a ove godine obezbijeđena su sredstva u iznosu od 6.000 KM za podršku još jednoj kulturnoj instituciji, Historijskom muzeju BiH. Sredstva su namijenjena za sufinansiranje sanacije vanjskog stepeništa koje vodi do platoa ispred muzeja. U saradnji sa Ministarstvom kulture i sporta Kantona Sarajevo i UNDP BiH pokrenute su aktivnosti i na rekonstrukciji cijelog objekta Historijskog muzeja BiH, za šta je Općina Novo Sarajevo planirala 50.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti