Na području Srebrenice i Bratunca otkrivene visoke vrijednosti olova, cinka i nikla u zemljištu

07.12.2021. 08:32 / Izvor: SRNA
srebrenica

Predstavnici srebreničke firme Drina resurs, koja posluje u sastavu kanadske kompanije "Tera balkanika", sinoć su predstavili rezultate geoloških istraživanja na području Srebrenice i Bratunca.

Predstavnici srebreničke firme "Drina resurs", koja posluje u sastavu kanadske kompanije "Tera balkanika", sinoć su predstavili rezultate ovogodišnjeg rada i geoloških istraživanja na području Srebrenice i Bratunca, kojima je utvrđeno da su u zemljištu visoke vrijednosti prirodnog prisustva olova, cinka i nikla.

Na prezentaciji je bilo riječi o nastavku geoloških istraživanja na 216 kilometara kvadratnih na području opština Srebrenica i Bratunac, a najavljeni su intenzivni istraživački radovi na području Općine Srebrenica i početak geoloških istraživanja u bratunačkoj općini.

Predrag Ilić iz Instituta za zaštitu životne sredine RS-a rekao je da su obavljene analize više uzoraka zraka, zemljišta i vode sa lokaliteta na kojima će se vršiti bušenja i geološka istraživanja i da su sve granične vrijednosti zadovoljavajuće.

"Utvrđeno je da su visoke vrijednosti prirodnog prisustva olova, cinka i nikla u zemljištu, te da su neke vode opterećene teškim metalima, što potvrđuje da se radi o rudonosnom području u kojem je nulto stanje životne sredine, prije početka geoloških bušenja, na visokom nivou", istakao je Ilić.

Generalni direktor firme "Drina resurs", koja se bavi istraživanjem polimetaličnih mineralnih sirovina, Aleksandar Mišković rekao je da su od osnivanja i početka rada ove firme početkom ove godine pribavljene zakonom propisane dozvole i saglasnosti za rad, te izrađen elaborat zaštite životne sredine.

On je naveo da je obavljeno avionsko snimanje terena i analiza nultih vrijednosti vazduha, zemljišta i vode na području koje je obuhvaćeno ovim istraživanjima da bi se imali njihovi parametri prije početka istražnih bušenja u idućem mjesecu.

Mišković je istakao da je cilj ovih geoloških istraživanja pronalazak i utvrđivanje procenta i količina ruda bakra, olova, cinka, srebra i zlata na tri lokaliteta u srebreničkoj i jednom u Općini Bratunac.

On je rekao da su ostvarili dobru saradnju sa Opštinom Srebrenica, na čijem području rade, ali je naglasio da je za njihov uspješan rad neophodna zadovoljavajuća saradnja sa lokalnim stanovništvom, te je zahvalio građanima kojih je oko 100 večeras prisustvovalo prezentaciji.

Na skupu je istaknuto da će u toku istraživanja biti korištena najsavremenija oprema i da se preduzimaju maksimalne mjere zaštite životne sredine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti