Odrediti prioritete za prevenciju i zaštitu od poplava u KS

08.12.2021. 07:39 / Izvor: Akta.ba
Delić rijeke

Kroz projekte hitnih intervencija mogle bi se prevenirati potencijalne poplave.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić organizirao je danas radni sastanak s predstavnicima općina Novi Grad i Ilidža, te Agencije za vodno područje rijeke Save kako bi se nastavili razgovori započeti prethodnih dana vezani za rješavanje problema plavljenja rijeka na područjima tih općina.

S obzirom na to da je jedan od razloga poplava na područjima ovih općina i neuređenost riječnih korita, te da se problem plavljenja Željeznice i Bosne mora riješiti sistemski i dugoročno, ministar Delić predložio je da sve institucije koje imaju nadležnosti nad vodotocima tih rijeka zajedno pristupe pronalaženju najboljih rješenja koja bi se počela realizirati do kraja ove godine. Namjera je prevenirati potencijalne poplave koje bi obilne padavine mogle izazvati na rizičnim područjima općina Ilidža i Novi Grad.

"S ciljem definiranja kratkoročnih i dugoročnih mjera za prevenciju i zaštitu od poplava na područjima općina Ilidža i Novi Grad, danas smo održali zajednički sastanak nadležnih institucija, te donijeli nekoliko bitnih zaključaka koji će biti smjernice za daljnje djelovanje u rješavanju ovog problema. Prije svega, svi smo saglasni da je potrebno formirati stručni operativni tim u koji će se imenovati stručnjaci, predstavnici Agencije za vodno područje, Ministarstva privrede, općina Ilidža i Novi Grad Sarajevo, te Zavoda za izgradnju KS", kazao je Delić.

Dodao je i da su osnovni zadaci ovog tima da pregleda postojeću dokumentaciju i stanje na terenu, te utvrdi prioritete i dionice za izvođenje radova na Bosni i Željeznici, da definira dinamiku aktivnosti na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i dinamiku izvođenja radova za naredne tri godine, procijeni potrebna finansijska sredstva za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i izvođenje radova na regulaciji te dvije rijeke.

Predviđeno je također da o svemu urađenom dostave pisanu informaciju direktoru Agencije za vodno područje rijeke Save, ministru privrede KS i načelnicima općina Ilidža i Novi Grad Sarajevo, koji će potom pristupiti planiranju izvođenja radova na prioritetnim dionicama.

Na sastanku je predloženo i da se rješavanje problema vezanih za vodotoke ove dvije rijeke realizira kroz projekte hitnih intervencija i trajnih regulacija vodotoka Bosne i Željeznice, što bi prema mišljenju svih prisutnih bilo dobro rješenje.

Kako je istaknuto, kroz projekte hitnih intervencija mogle bi se prevenirati potencijalne poplave, dok bi kroz projekte trajne regulacije, sistemski i dugoročno bili riješeni dugogodišnji problemi na vodotocima ove dvije rijeke, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti