Održana Druga međunarodna stručna konferencija o zbrinjavanju i upravljanju otpadom

09.12.2021. 14:40 / Izvor: Akta.ba
Konferencija

U organizaciji Općine Bosanska Krupa i JKP "10.juli" održana Druga međunarodna stručna konferencija na temu "Zbrinjavanje i upravljanje otpadom".

Bosanska Krupa bila je jučer domaćin Druge međunarodne stručne konferencije na temu "Zbrinjavanje i upravljanje otpadom" na kojoj su domaći i međunarodni stručnjaci predstavili realne i brzo ostvarive modele rješavanja problema otpada i deponija.

Konferenciju koja je okupila predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti Unsko-sanskog kantona, općinske načelnike i gradonačelnike, vijećnike, direktore javnih komunalnih preduzeća, predstavnike državnih, federalnih i kantonalnih agencija, zavoda, komora i fondova, predstavnike općinskih i gradskih službi, te predstavnike akademske zajednice i privatnog sektora otvorio je općinski načelnik Armin Halitović.

U uvodnom dijelu prisutnima su se obratili dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH gospodin Vjekoslav Vuković, premijer Unsko-sanskog kantona gospodin Mustafa Ružnić, te predsjednik West Balkan Hydrogen IJEX Platform gospodin Ivica Jakić.

POTPUNA RECIKLAŽA OTPADA

U radnom dijelu Konferencije stručna saradnica za zaštitu okoliša, Esma Hergić, predstavila je šta podrazumijeva zapravo upravljanje otpadom, kakva je zakonska regulativa, te koja su iskustva na ovom području u našoj regiji.

Stvarnu situaciju na terenu i problematiku deponije Meždre-Vlaški do predstavio je direktor JKP „10. juli“ Zihad Jašaragić. Ukazujući na nedostatke na prostoru deponije, gospodin Jašaragić je prezentirao i određene mjere i aktivnosti koje je potrebno provesti kako bi se osiguralo kvalitetno i sigurno funkcioniranje deponije Meždre-Vlaški do.

Rješenje problema zbrinjavanja otpada i deponija predstavila je firma Tehnix, svjetski lider u zaštiti okoliša. Njihova inovativna tehnologija podrazumijeva potpunu industrijsku reciklažu prikupljenog komunalnog otpada kreirajući pri tome pravo rješenje za cirkularnu ekonomiju. Ovim rješenjem reciklirao bi se već postojeći otpad na deponiji Meždre-Vlaški do, ali stvorio i preduvjet za sredinu bez deponije.

 

OTPAD NIJE SMEĆE, VEĆ ENERGETSKA SIROVINA

Doc.dr. Mahmut Jukić predstavio je osnovne elementi modela za iskorištenje energijskog potencijala komunalnog otpada, te metode tretiranja komunalnog otpada. Udruga West Balkan Clean Hydrogen IJEX Platform prezentirala je koji su to energenti budućnosti i na koji način se dobijaju vodik i druga goriva uplinjavanjem otpada. Rješenje za obradu otpada i dobijanja novih energenata upljinjavanjem otpada prezentirala je firma Dok-Ing, koja je prisutne upoznala sa svojim postrojenjem za obradu otpada CROcodile.

INOVATIVNA TEHNOLOGIJA DOSTUPNA SVIMA

Važno je za napomenuti da su ovi oblici inovativne tehnologije dostupni i našim zajednicama jer ih finansira Evropska unija iz svojih zelenih programa, a koji predviđaju da se komunalni otpad pretvara u energiju. O načinu kako pristupiti ovim programima govorio je direktor firme Tetida Simon Ferjuc koji je predstavio prisutnima mogućnosti i izvore financiranja projekata.

Na kraju Konferencije razgovaralo se o organizaciji i izgradnji sistema skladištenja, te distribuciji energenata kao i o potrošačima u industriji i prometu. Nakon diskusije i razgovora Konferencija je zatvorena zaključkom da delegacija Unsko-sanskog kantona koju bi činili predstavnici Vlade USK i općinski načelnici i gradonačelnici posjeti predstavljena postrojenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti