IBU partner u projektu TACEESM: Unaprijeđenje obrazovnih programa arhitekture i građevine

10.12.2021. 11:55 / Izvor: Akta.ba
Burch

Erasmus + TACEESM projekat, koji Odsjek za arhitekturu na Internacionalnom Burch univerzitetu implementira u proteklih godinu dana je međunarodni projekat.

Od samog osnivanja, Odsjek za arhitekturu na Internacionalnom Burch univerzitetu kontinuirano radi na unaprjeđivanju akademskog programa i usvajanju inovativnih načina i metoda kreiranja znanja.

Erasmus + TACEESM (engl. Transforming Architectural and Civil Engineering Education towards a Sustainable Model) projekat, koji Odsjek za arhitekturu na Internacionalnom Burch univerzitetu implementira u proteklih godinu dana je međunarodni projekat koji ima za cilj unaprijediti obrazovne programe arhitekture i građevine kroz jačanje saradnje između lokalnih i evropskih univerziteta, kao i kroz razmjenu praktičnih znanja između industrije i obrazovnih institucija.  Na taj način kreira se kvalifikacijski profil inžinjera arhitekture i građevine koji odgovara savremenim potrebama lokalnog i globalnog tržišta.

Konzorcij TACEESM projekta čini 16 partnerskih univerziteta, instituta i kompanija a Internacionalni Burch univerzitet će u naredne dvije godine raditi na implementaciji projektnih aktivnosti u funkciji zamjenika glavnog koordinatora projekta Univerziteta G. d’Annunzio-Chieti, Pescara iz Italije. Osim univerziteta iz Italije, evropski partneri su Univerzitet u Mariboru iz Slovenije, Univerzitet Malaga iz Španije, HTWK Leipzig iz Njemačke, kao i Univerziteti iz Armenije i Bjelorusije. Pored Internacionalnog Burch univerziteta, iz BiH uključeni su i Univerzitet u Bihaću kao i Univerzitet Džemal Bijedić iz Mostara.

“Ovaj projekt je dio strategije koju smo osmislili još 2015. godine u vrijeme kada sam ja preuzela dužnost šefa Odsjeka za arhitekturu. Naš cilj je bio uspostavljanje obrazovnog sistema kojim se kreira kvalifikacijski profil u potpunosti osposobljen za zahtjeve savremenog globalnog tržišta. Nakon godinu dana implementacije i bliske saradnje sa 16 partnerskih akademskih i profesionalnih instuticija, jasno je da će razmjena iskustva o najnovijim metodama arhitektonske naobrazbe imati jak utjecaj na budući razvoj Odsjeka. Veliki utjecaj na obrazovni program će imati i oprema za predavanja i arhitektonske vježbe koja će uskoro biti dostupna studentima i profesorima, a koja je u skladu sa najnovijim tehnologijama. Ovo će dati našem Odsjeku dodatnu vrijednost na lokalnom i regionalnom tržištu i našim trenutnim i budućim studentima omogućiti jedan novi pristup arhitektonskom obrazovanju“, zaključila je profesorica na Odsjeku za arhitekturu Burch univerziteta Emina Zejnilović Zebić.

“Pravo je vrijeme da se pozabavimo težinom izazova sa kojima se suočavamo u obrazovnom procesu i potencijalnim mogućnostima koje nudi moderna tehnologija. Dva su značajna momenta unutar projekta koji se trenutno implementira. Prvi je mogućnost digitalizacije nastavnog plana i programa koristeći savremene tehnologije po uzoru na dobre prakse svjetskih škola arhitekture tj. uvođenje inovacija u sam nastavni proces. Drugi značajan doprinos transformaciji nastavnog plana i procesa jeste uvođenje grupacije predmeta o održivosti. Znajući da arhitekti igraju ključnu ulogu u konceptualizaciji izgrađenog okruženja, studenti će steći znanja i vještine da identifikuju odgovarajuće metode i alate za rješavanje i suočavanje sa izazovima današnjice“, rekla je profesorica na Odsjeku za arhitekturu Burch univerziteta Erna Husukić.

Projekat koji se implementira na Internacionalno Burch univerzitetu je samo početak jedne nove prakse obrazovanja arhitekata i da bi bio održiv, kao model edukacije i sam će biti podložan izmjenama i dopunama kroz godine postojanja Odsjeka za arhitekturu. Teško je predvidjeti šta nosi budućnost arhitektonskog obrazovanja, ali jedno je sigurno, smjer transformacije trenutnog nastavnog plana i programa u velikoj mjeri prati UNESCO-ove održive razvojne ciljeve.

Za više informacija o TACEESM projektu posjetite www.taceesm.ba

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti