GIZ: Kompanije koje posluju u okviru CEFTA-e udružuju snage za poboljšanje trgovine u regiji

10.12.2021. 14:24 / Izvor: Akta.ba
Giz

Programi ovlaštenog ekonomskog operatera - Authorised Economic Operator (AEO) postigli su globalan uspjeh i jedan su od najuspešnijih modela trgovinskih olakšica.

Programi ovlaštenog ekonomskog operatera - Authorised Economic Operator (AEO) postigli su globalan uspjeh i jedan su od najuspešnijih modela trgovinskih olakšica. Program obezbjeđuje preduzećima međunarodno priznatu „oznaku kvaliteta“ koja ukazuje na njihovu posvećenost sigunosti u međunarodnom lancu snabdijevanja, što im zauzvrat daje pravo na preferencijalni carinski tretman. AEO kompanije zajedno čine 80% uvoza i izvoza u EU.

U oktobru 2021. godine, kompanije iz CEFTA regije su se saglasile da je potreban zajednički regionalni napor da se poboljšaju opći uslovi za AEO operatere u regiji, kao i za dalje promoviranje prednosti AEO programa. Regionalna AEO Asocijacija je bila njihov odgovor na ove izazove. Osnivanje Asocijacije podržano je kroz projekat „Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji“ koji sprovodi Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Evropske unije i Njemačke vlade.

Funkcionalna i efikasna AEO Asocijacija se smatra ključnim faktorom za partnerstvo između carina i preduzeća. Jaka AEO asocijacija omogućava ekonomskim operaterima da predstave svoje izazove i rješenja jednim zajedničkim, usklađenim i jasnim glasom prema carinskim upravama. U isto vrijeme, carinske administracije u AEO Asocijaciji mogu naći snažnog, pouzdanog partnera i rezonatora za dalji razvoj AEO programa.

Tanja Bošković, menadžerica projekta u GIZ-u ocijenila je da je Regionalna AEO asocijacija prekretnica za regionalnu ekonomsku integraciju privreda u okviru CEFTA-e."Prije samo nekoliko godina samo dvije potpisnice CEFTA-e imale su operativne AEO programe, a danas smo ponosni na činjenicu da u regiji postoji šest AEO programa koji su u potpunosti usklađeni sa standardima EU“, naglasila je ona."Broj AEO-a stalno raste i to svjedoči o odlično urađenom poslu. Nadamo se da će Asocijacija podići saradnju na novi nivo. Nastavićemo da promoviramo razvoj AEO programa i njihovo međusobno priznavanje u regiji i nadamo se i sa EU u doglednoj budućnosti. Usklađivanje AEO zakonodavnog okvira  u okviru CEFTA privreda sa propisima EU ne samo da pruža privrednim subjektima predvidivo i stabilno okruženje, već u isto vrijeme podržava privrede na njihovom putu evropskih integracija", navela je Bošković. Ona je ocijenila da ćemo samo uz snažnu posvećenost na najvišem nivou postići željeni efekat.

Milena Petričević, generalna direktorica Uprave carina Crne Gore, navela je da će Crna Gora iskoristiti svoj mandat predsjedavajućeg CEFTA Komitetom za carinske propise 2022. godine da se prijavi za validaciju programa AEO i da njihove AEO priznaju sve članice CEFTA.

"Uprava prihoda i carina Crne Gore je od samog početka razvoja svoje bezbjednosne i kontrolne funkcije posvećivala veliku pažnju analizi rizika. Uz kontinuiranu podršku EU kroz pružanje finansijske ekspertize, postigli smo mjerljive pokazatelje koji se ogledaju u smanjenju procenta kontrola, smanjenju vremena carinjenja, uštedama u troškovima privrednih subjekata zbog skraćivanja čekanja na carinskim terminalima“, naglasila je ona.

Petričević je podsjetila da su status AEO dobile tri kompanije u Crnoj Gori i da će u saradnji sa projektom nastaviti promoviranje programa prema poslovnoj zajednici kako bi u bliskoj budućnosti imali više prijava.

Danijela Gačević, iz CEFTA sekretarijata je ocijenila da status AEO kompanijama donosi opipljive i indirektne koristi u smislu smanjenja i prioritizacije kontrola, kao i povećanja konkurentnosti i ugleda. "Ono što radimo kroz  CEFTA-u jeste da omogućimo ove beneficije među potpisnicama za kompanije koje su nosioci statusa AEO bez dodatnih troškova, kroz priznavanje AEO programa. Poruka koju želimo prenijeti je da su koristi veće od napora potrebnih za dobijanje statusa“, zaključila je ona.

Antonio Blanko, iz Generalnog direktorata za poreze i carinsku uniju Evropske komisije, izjavio je da su predstavnici carinskih uprava iz regije pokazali najviši nivo posvećenosti u radu na najefikasniji način na validaciji programa AEO, što je donijelo opipljive rezultate. "Implementacija AEO programa u CEFTA privredama je svakako važna jer je dio pravnih tekovina EU, imajući u vidu da svi kandidati za članstvo u EU moraju biti usklađeni sa carinskim pravilima. Što je još važnije, ovi programi mijenjaju način rada carina u regionu. Novi carinski procesi pokazuju da se moraju odmaći od kontrole usmjerene na transakcije, dokumentaciju i robu i ići na kontrolu usmjerenu ka funkcioniranju lanaca snabdijevanja“, dodao je on. "Ova promjena se neće desiti preko noći, ali to je promjena koja dolazi, i to će uticati na AEO u prvom redu, ali će takođe pružiti pogodnosti drugim operaterima u oblasti trgovine i carinskih pojednostavljenja, koja su uvedena širom regije. Regionalni AEO su veoma dobro pozicionirani i značajno doprinose napretku privreda", zaključio je Blanko.

Dejvid Hadson, iz Generalnog direktorata Evropske unije za susjedstvo i pregovore o proširenju je ocijenio da se sveobuhvatni rad na oživljavanju tržišta regije nastavlja. "Ovlašteni ekonomski operateri mogu zvučati vrlo tehnički, ali sporazum će koristiti preduzećima i potrošačima širom Zapadnog Balkana", pojasnio je on.

Lars Karlson, globalni šef trgovinskog i carinskog konsaltinga, MAERSK je naglasio da živimo u doba globalizacije u vremenu neizvjesnosti i globalne pandemije. Poštovanje carinskih propisa je važnije nego ikad, dok je privatnom sektoru potrebna predvidljivost i otporni lanci snabdijevanja. On je dodao da AEO koncept postaje ključni pokretač u ovom kontekstu. "Kako AEO programi rastu u CEFTA regiji, važno je zapamtiti da su svi uspješni AEO programi izgrađeni na čvrstom partnerstvu između ekonomskih operatera, carinskih uprava i drugih prekograničnih regulatornih agencija. Osnivanje i pokretanje CEFTA regionalne AEO Asocijacije je značajan događaj koji obezbjeđuje i olakšava regionalnu trgovinu, istovremeno podstičući oporavak CEFTA ekonomija nakon pandemije", naveo je on.

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH realizuje u ime Evropske unije i Vlade Njemačke projekat „Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji“. Projekat pruža podršku daljem jačanju regionalne ekonomske integracije i usklađivanju sa pravnim tekovinama EU. Uključivanje poslovne zajednice kao krajnjeg korisnika u olakšavanju trgovine osigurava da se koriste znanja, iskustva i interesi privatnog sektora u rješavanju prepreka trgovini unutar

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti