Delegacije Općine Novi Grad Sarajevo u Goraždu: Saradnja dvije lokalne zajednice

10.12.2021. 14:36 / Izvor: Akta.ba
Goražde i Novi Grad

Imajući u vidu dosadašnju uspješnu saradnju i prijateljske odnose između Općine Novi Grad Sarajevo i Grada Goražda, glavna tema razgovora bile su aktivnosti oko pripreme sporazuma o saradnji.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i predsjedavajući Općinskog vijeća Mirza Selimbegović, sa širom delegacijom koju su činili pomoćnik načelnika Tajib Delalić, šef odsjeka za urbanizam Enes Džananović, predsjednik Komisije za saradnju sa loklanim zajednicama u BiH i inostranstvu Elvis Hodžić, te članovi Komisije Adnan Šabanović i Alem Logo, boravili su u uzvratnoj posjeti Gradu Gorždu.

Domaćini susreta bili su gradonačelnik Ernest Imamović sa saradnicima i predsjedavajući Gradskog vijeća Goražda Bajro Obuća sa zamjenicima Nezimom Alagićem i Anelom Jamak. Delagacija Grada Goražda predvođena gradonačelnikom Imamovićem, bila je u posjeti Općini Novi Grad Sarajevo u februaru ove godine.

Imajući u vidu dosadašnju uspješnu saradnju i prijateljske odnose između Općine Novi Grad Sarajevo i Grada Goražda, a u cilju buduće razmjene i obogaćivanja iskustava iz različitih oblasti lokalne samouprave, glavna tema razgovora bile su aktivnosti oko pripreme sporazuma o saradnji ove dvije lokalne zajednice koji će biti potpisan u narednom peridu.  

Načelnik Efendić je ovom prilikom kazao da će Općina Novi Grad Sarajevo podijeliti svoja iskustva u realizaciji uspješnih projekata, kao i da će u okviru finansijskih mogućnosti Općina podržati projekte grada heroja, posebno izgradnju objekta na lokalitetu Rorovi, a po uzoru na Dom oslobodilaca na brdu Žuč, kao i opremanje kino dvorane koju grad Goražde još uvijek nema. 

"Pripremit ćemo sporazum o bratimljenju Novog Grada i Grada Goražda, koji će naša Komisija za međuopćinsku saradnju u narednom periodu pripremiti i definisati oblasti u kojima možemo sarađivati, poput obrazovanja, kulture, privrede, turizma itd. Nakon toga ćemo organizovati zvanično potpisivanje. Radi se o uglavnom mladoj generaciji  ljudi, koji imaju želju da stvari u našoj zemlji budu bolje, da jedni drugima u tome pomognu, da razmjenimo naša dobra iskustva, ja se nadam da će to na kraju polučiti i dobrim rezultatima. Ovaj sastanak nas na neki način obavezuje da ono što smo danas dogovorili i što budemo dogovorili u budućnosti i radimo, a vjerujem da se već početkom naredne godine može potpisati taj sporazum o saradnji, a realizacija ovih projekata će trajati onoliko koliko bude vremena potrebno da se dovedu do kraja", rekao je načelnik Efendić.

Gradonačlnik Imamović je čestitao rukovodstvu Općine Novi Grad Sarajevo na uspješnom razvoju općine na svim poljima djelovanja i realizaciji mnogobrojnih projekata bitnih za život građana. Istakao je kako je Općina Novi Grad svojim radom i vidljivim uspjesima uzor za budući rad Grada Goražda.  

"Mi smo ranije posjetili sve sarajevske općine, među kojima i Općinu Novi Grad i načelnika Semira Efendića. Ovom njihovom uzvratnom posjetom želimo intezivirati našu saradnju. Prilikom naše posjete Općini Novi Grad razgovarali smo, između ostalog i o njihovom projektu Dom oslobodilaca, koji je izgrađen na Žuči, razgovarali smo o tome da jedan takav projekat poklonimo gradu Goraždu, gdje će moći naši sugrađani doći sa svojom porodicom, kao i turisti prilikom posjete našem gradu."

Saradnja između Općine Novi Grad Sarajevo i Grada Goražda, kao i Vijeća loklanih zajednica, koja će se odvijati na polju obrazovanja, kulture, sporta, privrede, socijalno-ekonomskih odnosa i ekologije, doprinijeti će daljem jačanju i unapređivanju međusobnih odnosa za dobrobit građana dvije loklane zajednice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti