Potpisani prvi ugovori iz subvencionirane linije za privrednike Srednjobosanskog kantona

11.12.2021. 08:51 / Izvor: Akta.ba
SBK

Ministarstvo je za sufinansiranje profitne marže uplatilo 50.000 KM, dok je BBI banka osigurala sredstva iz vlastitih izvora u visini do 2.450.000 KM.

Na osnovu Ugovora o implementaciji odobrenih sredstava potpisanog 11. oktobra 2021. između Vlade Srednjobosanskog kantona - Ministarstva privrede i Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo, odobrena je prva grupa finansiranja iz okvira linije uz subvencioniranje profitne marže iz sredstava Budžeta Srednjobosanskog kantona.

Ministarstvo je za sufinansiranje profitne marže uplatilo 50.000 KM, dok je BBI banka osigurala sredstva iz vlastitih izvora u visini do 2.450.000 KM.

U zgradi Vlade Srednjobosanskog kantona jučer je upriličeno potpisivanje ugovora sa korisnicima, a sredstva po ovoj finansijskoj liniji odobrena su za "Naš dom d.o.o." Travnik, "Gewis d.o.o." Busovača, "Grand 99 d.o.o." Travnik, "Ruff-Cycles SEE d.o.o." Travnik, "Print-GS d.o.o." Travnik i "GS-Tvornica mašina d.o.o." Travnik.

"Ministarstvo privrede Srednjobosanskog kantona opredjeljeno je da potiče rast i razvoj privrednih subjekata, a ovo je jedan od projekata kojim otvaramo mogućnost za povoljnija kreditna sredstva. Nadamo se da ćemo implementacijom ove linije kreirati nova radna mjesta na području Srednjobosanskog kantona kroz proširenje obima proizvodnje i poslovnih mogućnosti.", istakao je ministar Hrnjić.

Jedna od korisnica ovog finansiranja je i kompanija "Naš dom" iz Travnika.

"Ovakvi projekti javno-privatnog partnerstva nama privrednicima daju poticaj da se razvijamo i investiramo. Sredstva iz ove finansijske linije iskoristit ćemo za unapređenje našeg grijnog sistema, kako bi naši korisnici imali što bolju uslugu.", izjavila je Merima Musemić-Arnautović, direktorica kompanije "Naš dom".

Muamer Trako, direktor "Ruff Cycles SEE" kompanije koja se bavi proizvodnjom luksuznih bicikala i dijelova za bicikla za partnere u Njemačkoj, naglašava kako su ovakvi projekti koje provodi Vlada SBK u saradnji sa BBI bankom veliki podsticaj za privrednike.

"Značajno je za sve privrednike da imaju mogućnost dobiti povoljna finansijska sredstva kako bi razvijali poslovanje i povećali svoje proizvodne kapacitete.", istakao je Trako.

Cilj ove mjere je obezbijediti finansiranja privrednim društvima i obrtnicima za produktivnije poslovanje i rast privrednih aktivnosti, a kako bi se omogućilo pokretanje nove i održavanje postojeće proizvodnje, pružanje usluga, veća iskorištenost kapaciteta, održavanje postojećh radnih mjesta i nova zapošljavanja, povećanje izvoza, te umanjenje negativnih ekonomskih efekata uzrokovanih pandemijom i širenjem COVID-19.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti