Vlada KS utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama

11.12.2021. 10:25 / Izvor: Akta.ba
Vlada KS

Prijedlog ovog zakona bit će razmatran na jednoj od narednih sjednica Skupštine Kantona Sarajevo.

Vlada Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva privrede, utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama koji će se dostaviti Skupštini Kantona Sarajevo na razmatranje i usvajanje.

Zaključkom Skupštine KS, na sjednici održanoj 30. oktobra 2019. godine, utvrđen je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, te je zadužena Vlada KS da provede javnu raspravu o Nacrtu ovog zakona i to u kantonalnim organima, općinama, naučnim i stručnim institucijama.

Nakon provedene javne rasprave o Nacrtu ovog zakona, Ministarstvo privrede pripremilo je Izvještaj s javne rasprave, kao i Prijedlog zakona za koji su pribavljena i pozitivna mišljenja nadležnih organa.

Kako je naveo ministar privrede Adnan Delić, ovo je važan Zakon za unapređenje poslovnog ambijenta i uređenje ove oblasti u kojoj se od prvog dana mandata radi na umanjenju potraživanja i povećanju prihoda.

"Predviđenim izmjenama i dopunama ovog zakona, između ostalog, preciziraju se predmeti koncesije i nadležnosti za njihovu dodjelu, odnosno specificiraju se prava, obaveze i odgovornosti resornih ministarstava za predmete koncesije iz njihovih resora, kako bi se otklonile eventualne dileme i nejasnoće u vezi nadležnosti nekog od ministarstava.", kazao je ministar Delić.

Istakao je i da je ovaj Zakon veoma kompleksan, kao i da se ovim izmjenama i dopunama, osim navedenog, redefiniše dosadašnji sistem nadzora nad provođenjem zakona i ugovora o koncesiji, dodatno uređuje pitanje finansijskog obezbjeđenja ugovora o koncesiji, precizira donošenje propisa kojima će se utvrditi način i kriteriji definisanja javnog dobra, te evidentiranje i otvaranje registra imovine koja ima karakter javnog dobra.

Također, s ciljem zaštite javnog dobra koje je predmet koncesije, ovim izmjenama i dopunama Zakona znatno su skraćeni rokovi za poduzimanje aktivnosti u postupcima dodjele koncesije, te je propisano i donošenje potrebnih podzakonskih akata, odnosno pravilnika, kojima se detaljnije uređuju postupci dodjele koncesija, kao i propisi kojima se uklanjaju određene prepreke s ciljem ubrzanja procesa njihove dodjele.

Jedna od bitnih izmjena, uz sve navedene, kako je istakao ministar, svakako je i ona koja se odnosi na izuzimanje iz obaveze potpisivanja koncesionog ugovora pravnih ili fizičkih lica koja su vlasnici i/ili korisnici mikropostrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije na području Kantona Sarajevo, instalisane snage u zbiru do 23 kW.

"Važno je naglasiti da je ovdje riječ o mikropostrojenjima i da se proizvodi električna energija iz obnovljivih izvora energije, takozvana 'zelena energija', kojom se u Kantonu Sarajevo poboljšavaju okolišni aspekti, pa samim tim i unapređuje zdravstveni segment za građane Kantona. Osim toga, ovom koncesionom pogodnošću stimuliše se i ulaganje u izgradnju i korištenje obnovljivih izvora energije, odnosno postrojenja za proizvodnju električne energije, čime se postižu, osim navednog, i ekonomski efekti i smanjenje broja nezaposlenih.", pojasnio je ministar Delić.

Napomenuo je i da subjekti koji grade i/ili koriste ova mikropostrojenja imaju određene dodatne pogodnosti propisane drugim aktima, kao što su Zakon o električnoj energiji u Federaciji BiH i Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije.

"Prijedlog ovog zakona bit će razmatran na jednoj od narednih sjednica Skupštine Kantona Sarajevo", najavio je ministar Delić, te napomenuo da su tri nacrta zakona iz resora privrede već na dnevnom redu Skupštine KS na sjednici zakazanoj za 14. decembar.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti