Radnici odbili ponudu Vlade KS za povećanje od 5 KM: Ponižavajuća je!

12.12.2021. 08:26 / Izvor: N1
protest

Na pregovorima održanim 08.12.2021. godine Vlada KS je predložila povećanje osnovice za obračun plata za 2022. godinu u iznosu od 5 KM.

Na pregovorima održanim 08.12.2021. godine Vlada KS je predložila povećanje osnovice za obračun plata za 2022. godinu u iznosu od 5 KM. Šest sindikata iz Koordinacije, a koji zastupaju radnike koji primaju plaću iz Budžeta Kantona Sarajevo, anketiralo je radnike – članove svojih sindikata. Protiv ovog povećanja bilo je 99,99 posto radnika.

Radnici, koji su se izjasnili protiv predloženog povećanja od 5 KM, izjašnjavali su se za jednu ili više opcija po pitanju daljnjih sindikalnih aktivnosti:

– Za organizaciju štrajkova upozorenja izjasnilo se 97% radnika
– Za organizaciju protesta izjasnilo se 92% radnika
– Za organizaciju generalnog štrajka izjasnilo se 91% radnika, saopćeno je iz Koordinacije.

Prijedlozi sindikatima

Na osnovu gore navedenih rezultata izjašnjavanja radnika, Koordinacija osam reprezentativnih sindikata, koji zastupaju preko 25.000 radnika koji plaću primaju plaću iz Budžeta Kantona Sarajevo, Fonda zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i komunalne privrede Kantona Sarajevo, održala je sastanak i donijela odluku da se organima sindikata Koordinacije predloži:

1. Donošenje odluka o organizaciji dvosatnog štrajka upozorenja 29.12.2021. godine u svim javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo, osnovnim i srednjim školama, predškolskim, visokoškolskim i ustanovama kulture i nauke, MUP-u i organizacionim jedinicama Uprave policije, zavodima i organima državne službe, javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama zdravstva;

2. Donošenja odluka o organizaciji velikog protestnog skupa ispred Vlade Kantona Sarajevo na dan razmatranja prijedloga Budžeta KS za 2022. godinu, a kojem će prisustvovati više od 5.000 radnika;

3. Donošenja odluka o organizaciji generalnog štrajka koji će u svim javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo, osnovnim i srednjim školama, predškolskim, visokoškolskim i ustanovama kulture i nauke, MUP-u i organizacionim jedinicama Uprave policije, zavodima i organima državne službe, javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama zdravstva početi 31.01.2022. godine i trajat će do ispunjenja zahtjeva Koordinacije osam sindikata.

Zaključci vanredne sjednice

Održana je i vanredna sjednica Kantonalnog odbora SSOOiO F BiH kojom je predsjedavala dopredsjednica Envera Šukman.

Doneseni su sljedeći zaključci:

1. Ponuda Vlade Kantona Sarajevo od 08.12.2021. godine o povećanju osnovice za obračun plata u 2022. godini u iznosu od 5,00 KM je vrlo neozbiljna i ponižavajuća za prosvjetne radnike i kao takva se odbija.

2. Oštro osuđujemo neprimjereno i nasilničko ponašanje premijera Kantona Sarajevo na pregovorima od 08.12.2021. godine i pozivamo premijera Kantona Sarajevo da uputi javno izvinjenje, ne samo predsjedniku Kantonalnog odbora i ostalim članovima Koordinacije osam sindikata, već svim prosvjetnim radnicima i javnosti.

3. Podržavamo zajedničko djelovanje Koordinacije osam sindikata po pitanju osnovice od 400 KM, odnosno povećanja plata u komunalnoj privredi za 10% i usklađivanja koeficijenata u zdravstvu sa koeficijentima iz 2017. godine.

4. Pozivamo rukovodstva i članstvo sindikata Koordinacije osam sindikata da donesu adekvatne odluke i provedu procedure kako bi se zajednički i istovremeno u svim javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo, osnovnim i srednjim školama, predškolskim, visokoškolskim i ustanovama kulture i nauke, MUP-u i organizacionim jedinicama Uprave policije, zavodima i organima državne službe, javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama zdravstva 29.12.2021. godine realizirao prvi dvosatni štrajk upozorenja, a 31.01.2022. godine počeo generalni štrajk te kako bi se na dan razmatranja prijedloga Budžeta Kantona Sarajevo za 2022. godinu ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo organizirao prvi veliki protestni skup sa minimalno 5.000 učesnika.

5. Zadužujemo sindikalne povjerenike da odmah započnu sa planiranjem i realizacijom tematskih sjednica skupština sindikalnih podružnica na kojima će se donositi stavovi i zaključci o povećanju plate, protestima i štrajkovima, a kojima obavezno trebaju da prisustvuju minimalno dva člana Kantonalnog odbora.

6. Zadužujemo pravnu službu Sindikata da pripremi odluke za realizaciju prvog dvosatnog štrajka upozorenja, prvog velikog protestnog skupa i generalnog štrajka, saopćeno je iz Koordinacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti