AP: Skijališta u BiH sve posjećenija uslijed slabih epidemioloških mjera

13.12.2021. 08:10 / Izvor: N1
Skijanje

Prošle sedmice, hiljade skijaša iz cijele zemlje, Balkana i Evropske unije sretno je skijalo kroz svjež snijeg na planinskim obroncima BiH.

Kako većina evropskih država nameće nova ograničenja kako bi obuzdali širenje omikrona, nove varijante koronavirusa, Bosna i Hercegovina je zauzela relativno opušten pristup rastućoj zarazi u regiji, na veliko zadovoljstvo svoje industrije zimskog turizma, piše AP u najnovijem tekstu o BiH.

Prošle sedmice, hiljade skijaša iz cijele zemlje, Balkana i Evropske unije sretno je skijalo kroz svjež snijeg na planinskim obroncima BiH nakon zvaničnog početka sezone 4. decembra. Većina skijališta na Balkanu bila je otvorena i tokom protekle sedmice, ali sa mnogo strožijim ograničenjima pristupa izazvanim pandemijom.

Putnici koji dolaze u BiH iz Europske Unije, osim iz Hrvatske, za ulazak u zemlju moraju imati negativan PCR test prije odlaska i dokaz o nedavnoj vakcinaciji ili oporavku od COVID-19. Od tog pravila izuzeti su državljani Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Ali kada uđu u BiH, od njih se ne traži da prikažu dokaz o vakcinaciji, nedavnom oporavku ili nedavnom negativnom testu da bi pristupili skijaškim stazama, restoranima, barovima ili kulturnim objektima. Iako su na snazi obaveze za nošenje maski u zatvorenom i socijalno distanciranje, njihova primjena i dalje je nasumična.

Većina susjednih zemalja, od kojih sve imaju značajno veće stope vakcinacije, bilježe brzi porast dnevnih infekcija i strožija ograničenja u svakodnevnom životu. U Češkoj i Slovačkoj, dvije članice EU odnedavno prijavljuju rekordne dnevne infekcije, a Slovačka je u karantinu.

U Hrvatskoj i Sloveniji, također članicama EU, prošlog mjeseca uvedene su obavezne propusnice za COVID-19 za pristup većini javnih prostora. U Srbiji su ove jeseni kopači groblja u Beogradu morali raditi dodatni dan svake nedjelje da bi bili u toku sa smrtnim slučajevima od posljedica zaraze koronavirusom.

Prošle zime skijališta na Bjelašnici i na Jahorini zabilježila su rekordan broj posjetilaca, zbog relativno niske stope prenošenja virusa u BiH u poređenju sa ostatkom regiona i njenog opuštenog pristupa antivirusnim ograničenjima.

Međutim, vrhunac skijaške sezone u BiH je prošlog marta praćen velikim porastom infekcija i porastom broja smrtnih slučajeva od posljedica zaraze koronavirusom u zemlji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti