Targer Innovation Factory: Inovativnim poslovnim modelima do povećanja konkurentnost

13.12.2021. 14:11 / Izvor: Akta.ba
targer factory

Seminar je okupio veliki broj kompanija iz sektora industrijske proizvodnje, a predavači su bili stručnjaci iz oblasti inovacija, leana i upravljanja lancem snabdijevanja.

Tokom dvodnevnog seminara i radionica “Targer Innovation Factory” u organizaciji kompanije Targer Engineering and Consulting, razgovaralo se o načinima na koje bh. kompanije u realnom sektoru, razvojem inovativnih modela poslovanja i vlastitih proizvoda, mogu povećati konkurentnost i privući kvalifikovane uposlenike.

Seminar je okupio veliki broj kompanija iz sektora industrijske proizvodnje, a predavači su bili stručnjaci iz oblasti inovacija, leana i upravljanja lancem snabdijevanja.

Suosnivač i direktor kompanije Targer Engineering and Consulting Tarik Kadrispahić tokom predavanja naglasio je kako bh. kompanije u oblasti industrijske proizvodnje, iako sarađuju sa velikim svjetskim brendovima, vrlo malo ulažu u razvoj vlastitih proizvoda, te nedovoljno podstiču uposlenike na kreativnost i inovacije u poslovanju.

"Tema treninga je inovativno poslovno djelovanje, ali za realni sektor. Dakle ovo nisu inovacije u oblacima… Kad govorimo o inovacijama najčešće se misli na IT industriju koja naravno prednjači, ali mi ovdje govorimo o inovacijama za industriju i za realni sektor. Kako jedna obična bosanskohercegovačka firma koja proizvodi naprimjer namještaj i radi za krajnjeg kupca u Njemačkoj, može inovirati svoje poslovne procese, modele i rješenja", kazao je Kadrispahić.

Naglasio je da su naše proizvodne kompanije, nažalost, još dosta konzervativne i najviše razmišljaju o mašinama i opremi, te da se  inovativnost može primjenjivati u različitim segmentima poslovanja. Nekada je, kako je dodao Kadrispahić, dovoljno prekopirati ono što se radi u nekim drugim industrijama koje vrlo uspješno  upravljaju ljudskim resursima.

Glavni predavač seminara bio je  specijalista za strateško planiranje, razvoj biznisa i Industrija 4.0 Advan Begović koji je, govoreći o pristupu inovacijama u Siemensu, kompaniji iz koje dolazi, posebno naglasio kulturološke razlike i liderske vještine.

"Većina kompanije u BiH ne cijeni kritičko razmišljanje i radije pristupa šablonskom načinu donošenja odluka. Dodatno, nedovoljno razvijamo vlastite proizvode i poslovne modele oslanjamo na gotova rješenja i lohn proizvodnju", dodao je Begović.

Hadis Bajrić, profesor na Mašinskom fakultetu u Sarajevu na Katedri za industrijsko inženjerstvo i menadžment, ekspert za upravljanje lancima snabdijevanja, upravljanje kvalitetom i lean proizvodnju, sa predstavnicima realnog sektora razgovarao je o izazovima i mogućnostima bh. industrije. Kroz efektne primjere i radionice Bajrić je potaknuo učesnike da razmišljaju izvan okvira poslovne svakodnevice uz motiv da upravo oni budu pokretači inovativnih promjena i procesa u svojim kompanijama.

Tokom seminara održana je panel diskusija na kojoj su predstavljeni pozitivni primjeri kompanija koje su inovativnim djelovanjem napravile iskorak u poslovanju. Evidentno je da osnovi izazov u svim sektorima predstavlja nedostatak radne snage, pa čak i u IT industriji koja prednjači sa inovacijama u BiH. O tome je govorio direktor kompanije QSS Isan Selimović, koji je također istakao ogromnu birokratiju i usporen proces digitalizacije na državnom nivou.

Govorilo se i o nedostacima inovativnog pristupa u obrazovanju što kompanijama stvara dodatni izazov kod pronalaska radne snage. Također, istaknuti su i primjeri inovacija koje su bh. kompanije razvile u saradnji sa kupcima u oblasti autoindustrije, ali i primjer Mak Zara gdje je internom inovacijom skraćen proces proizvodnje i kreiran izuzetno konkurentan proizvod koji izvoze na svjetsko tržište.

"Upravo ovakve edukacije prilika su za razvoj kreativnog načina razmišljanja, agilnosti, primjene disruptivnih tehnologija, i u konačnici upoznavanju raznolikosti koja podstiče inovativnost", zaključak je učesnika Targer Innovation Factory.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti