Vlada KS ponudila povećanje osnovice na 330 KM

15.12.2021. 08:07 / Izvor: Akta.ba
Edin Forto

Po njegovim riječima, predstavnici sindikata su otišli nezadovoljni sa pregovora.

Vlada Kantona Sarajevo dala je jučer ponudu sindikatima da se osnovica za obračun plata svim uposlenicima koji primaju platu iz Budžeta KS poveća sa trenutnih 315 na 330 KM.

Ovo je saopštio premijer Edin Forto nakon jučerašnjih, trećih po redu, pregovora sa predstavnicima sindikata koji zastupaju spomenute uposlenike.

"To bi značilo izdvajanje oko 20 miliona KM više iz budžeta KS za plate za oko 14.000 uposlenika. Razlog zašto smo dali ovu ponudu je činjenica da se i inflacija, prema zvaničnim pokazateljima, kreće od 4,5 do pet posto. Želja nam je da bar donekle neutraliziramo troškove života usljed rasta cijena, nadajaći se da će naši poticaji privatnom sektoru, također, pomoći da se isprate plate uposlenih i u tom sektoru usljed povećanja troškova života", saopštio je premijer Forto.

Po njegovim riječima, predstavnici sindikata su otišli nezadovoljni sa pregovora.

"Sindikati su najavili mogućnost odbijanja ovog prijedloga Vlade, pa čak i generalni štrajk. Stav Vlade  je da je u ovom trenutku naša ponuda odgovorna, te da ima u vidu sve objektivne okolnosti", istakao je premijer Forto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti