Večer bh. vinara: Pojedinačno smo mali, moramo se uvezivati i graditi bolji poslovni ambijent

16.12.2021. 11:56 / Izvor: Akta.ba
večer bh. vinara
OTVORI GALERIJU

Sinoć su u Sarajevu, bosanskohercegovački vinari ispričali svoju priču i optimistično priveli kraju još jednu godinu poslovanja.

Sinoć su u prostorijama hotela Radon plaza u Sarajevu, bosanskohercegovački vinari ispričali svoju priču i optimistično priveli kraju još jednu godinu poslovanja. Tradicionalno, vinarima su se pridružili i proizvođači sira, a nezaobilazna je bila i pršuta. Zahvaljujući Vanjskotrgovinskoj/Spoljnotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine i Grupaciji proizvođača vina, uz prisustvo predstavnika ambasada, institucija vlasti svih nivoa, somelijera, distributera i drugih gostiju, promocija bosanskohercegovačkih vinara započeta sredinom novembra u Istanbulu, zatim nastavljena u Zagrebu i Beogradu, svečano je završena u Sarajevu.

Učesnici događaja nisu krili zadovoljstvo, jer, kako kažu, Bosna i Hercegovina ima šta da ponudi kada je u pitanju ovaj sektor privrede. U ponudi je izuzetan kvalitet proizvoda koji zahvaljujući dobrim preduslovima, imaju potencijal daljeg razvoja što će svakako biti jedan od prioriteta u narednom periodu. Čule su se poruke: "Pojedinačno smo mali, moramo se uvezivati i zajedno graditi bolji poslovni ambijent. Iskoristimo bogate prirodne potencijale i stvarajmo još bolje i kvalitetnije."

Predsjednik Komore Ahmet Egrlić izrazio je zadovoljstvo uspješno realizovanom promocijom i iskoristio priliku zahvaliti se svim bosanskohercegovačkim privrednicima koji i u najtežim uslovima poslovanja ne odustaju i uprkos svemu ostvaruju dobre rezultate. Događaji u Istanbulu, Zagrebu i Beogradu, a evo i u Sarajevu okupili su brojne poznavaoce vina koji su svojim stručnim mišljenjima stali iza kvaliteta raznih sorti čime su se otvorila vrata tržišta u okruženju ali i širom svijeta.

"Svi zajedno smo bili na visini zadatka i uspješno predstavili domaće proizvode što nas dodatno motiviše da sa na isti način promovišemo i druge bosanskohercegovačke proizvode i usluge koji zavređuju pažnju, a ima ih mnogo", istakao je Egrlić.

radovan vukoje

Radovan Vukoje 

U ime bosanskohercegovačkih proizvođača vina, ispred Grupacije koja uspješno djeluje pod okriljem Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH prisutne je pozdravio predsjednik grupacije Radovan Vukoje koji se zahvalio Komori, Ministarstvu, ali i svima onima koji su prepoznali značaj grane privrede koja zaista ima potencijal da se nađe rame uz rame sa svjetski poznatim brendovima i promoviše ne samo vinare nego i cjelokupan gastronomski i turistički potencijal Bosne i Hercegovine.

"Naši proizvođači imaju iznimnu kvalitetu koja ima prostora da bude vodeća u našoj zemlji i regionu, ali i u cijelom svijetu", istakao je Vukoje.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac je naveo da proizvođači vina iz BiH na kvalitetan način prezentiraju vrijednosti.

"Mislim da mi često ne znamo na adekvatan način promovirati ono što radimo i imamo, a moramo znati cijeniti, štititi i promovirati domaće", naglasio je Košarac.

Na veliko zadovoljstvo privrednika, uspješnoj realizaciji događaja svakako je doprinjeo i ministar Košarac koji je takođe dao punu podršku vinarima, ali i drugim bosanskohercegovačkim privrednicima u nastojanjima da izađu van granica Bosne i Hercegovine i plasiraju svoje robe čiji je kvalitet vrhunski. Prema njegovim riječima Ministarstvo ulaže dodatne napore i, konkretno kada su u pitanju vinari, izrađen je novi Zakon o vinu za koji se nada da će olakšati ali i zaštititi poslovanje privrednika iz ove branše.

U nastavku večeri gosti su imali priliku degustirati različite sorte vina od kojih je svaka posebna priča pisana godinama unazad i u kojoj su isprepleteni porodična tradicija, iskustvo, znanje i umijeće, kamen i sunce, ali iznad svega ljubav prema ljepoti prirode koja daruje kvalitet.

U Sarajevu su se prestavila 22 vinara, četiri proizvođača sira i jedan proizvođač pršuta. : Hepok d.o.o. Mostar, Podrum Vukoje 1982, Podrumi manastira Tvrdoš, Vinarija Anđelić, Podrumi Andrija, Vinogradi Nuić, Vinarija Čitluk, Podrum Tolj, Vino Milas, Vinarija Škegro, Podrum Ostojić, Vinarija Marijanović, Vinarija Daorson, Hercegovina produkt, Vinarija Crveni Brijeg, Obiteljski podrum Sušac, Vino Matić, Vilinka, Podrum Begić, Vinarija Jungić i Erovino koji su se sinoć predstavili ugostili prisutne.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti