Vlada FBiH donijela odluke o finansijskoj konsolidaciji četiri privredna preduzeća

16.12.2021. 13:21 / Izvor: Akta.ba
Vlada FBiH

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici donijela odluke o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava „BNT-Tvornica mašina i hidraulike“ d.d. Novi Travnik, "Aluminij" d.d. Mostar, Konfekcija "Borac"d.d. Travnik i "Zrak" d.d. Sarajevo.

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici donijela odluke o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava „BNT-Tvornica mašina i hidraulike“ d.d. Novi Travnik, "Aluminij" d.d. Mostar, Konfekcija "Borac"d.d. Travnik i "Zrak" d.d. Sarajevo.

Odobreno produženje postupka konsolidacije privrednog društva „BNT-Tvornica mašina i hidraulike“ d.d. Novi Travnik, obuhvata izmirenje dugovanja nastalih zaključno do 31.12.2019. godine u ukupnom iznosu od 11.937.239 KM, a po osnovu doprinosa za zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti, poreza, dobavljača za robe i usluge i dugovanja prema zaposlenicima. Izmirenje dugovanja izvršit će se na osnovu Sporazuma o finansijskoj konsolidaciji koji će sačiniti sa Zavodom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, ZZO SBK, Federalnim zavodom za zapošljavanje, Službom za zapošljavanje SBK, davaocima usluga, dobavljačima i zaposlenicima.

Odobreno produženje postupka finansijske konsolidacije privrednog društva „Aluminij“ d.d. Mostar, sa 44 posto učešćem državnog kapitala, obuhvata izmirenje dugovanja nastalih zaključno do 31.12.2019. godine u ukupnom iznosu od 389.238.862,68 KM, a po osnovu isporučene električne energije, dugovanja prema dobavljačima i zaposlenicima, a u skladu sa Elaboratom opravdanosti finansijske konsolidacije „Aluminija“ d.d. Mostar, za period 2021-2023. godina. Izmirenje dugovanja izvršit će se na osnovu Sporazuma o finansijskoj konsolidaciji sa davaocima usluga, dobavljačima i zaposlenicima.

Odobreno produženje postupka finansijske konsolidacije privrednog društva Konfekcija „Borac“ d.d. Travnik obuhvata izmirenje dugovanja nastalih zaključno do 31.12.2019. godine u ukupnom iznosu od 16.389.053,71 KM, a po osnovu doprinosa za zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti, poreza, isporučenu struju i vodu, dugovanja prema dobavljačima i zaposlenicima. Izmirenje dugovanja, izvršit će na osnovu Sporazuma o finansijskoj konsolidaciji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, ZZO SBK, Federalnim zavodom za zapošljavanje, Službom za zapošljavanje SBK, davaocima usluga, dobavljačima i zaposlenicima.

Postupak produženja finansijske konsolidacije privrednog društva „Zrak“ d.d. Sarajevo obuhvata izmirenje dugovanja nastalih zaključno do 31.12.2019. godine u ukupnom iznosu od 10.415.950 KM, a po osnovu doprinosa za zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti, poreza, dugovanja prema dobavljačima i zaposlenicima. Izmirenje dugovanja izvršit će na osnovu Sporazuma o finansijskoj konsolidaciji koji će sačiniti sa Zavodom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, ZZO Kantona Sarajevo, Federalnim zavodom za zapošljavanje, Službom za zapošljavanje KS, davaocima usluga, dobavljačima i zaposlenicima.

Vlada Federacije BiH zadužila je skupštine ova četiri privredna društva da donesu odluke o povećanju kapitala za dio obaveza koje su predmet konsolidacija, a privredna društva da jednom mjesečno izvjeste Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije o poduzetim aktivnostima. Ovo ministarstvo će pratiti provođenje odluke i o tome izvjestiti Vladu FBiH.

Postupak finansijske konsolidacije ne može trajati duže od 31.12.2023. godine, a odluka će se primjenjivati od 01.01.2022. godine, saopćeno je.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti