CISCO i Prointer predstavili prednosti digitalizacije u lokalnim zajednicama

16.12.2021. 15:19 / Izvor: Akta.ba
cisco prointer

U bilo kojoj lokalnoj zajednici, bila ona velika ili mala, svakom građaninu je podjednako važno da na što jednostavniji način dođe do kvalitetne usluge.

U bilo kojoj lokalnoj zajednici, bila ona velika ili mala, svakom građaninu je podjednako važno da na što jednostavniji način dođe do kvalitetne usluge. Na putu ka takvoj usluzi, a samim tim i kvalitetnijem životu u lokalnoj sredni, digitalizacija je jedan od proriteta. Sve što ona može donijeti gradovima i opštinama u Bosni i Hercegovini predstavili su stručnjaci Prointera Sarajevo u partnerstvu sa globalnim IT liderom, kompanijom Cisco, na konferenciji na Jahorini.  

Više od 30 predstavnika lokalnih zajednica iz svih krajeva Bosne i Hercegovine imalo je jedinstvenu priliku da razmijeni iskustva i znanja iz oblasti digitalizacije, ali i da čuje prezentaciju konkretnih rješenja koja vode do kvalitetnog poslovanja i efikasnije komunikacije sa građanima. Prvi put smo na jednom mjestu mogli da sagledamo šta su to potrebe, a šta mogućnosti lokalnih sredina, kaže Bojana Škrobić Omerović, direktorica kompanije Prointer ITSS Sarajevo. Naglašava da među njima ima i onih sa dobrom digitalnom infrastrukturom, ali i onih koji u to još nisu ni zakoračili. 

"Sve te razlike i sve ono u čemu se može napredovati imali smo priliku da zajednički sagledamo i da o tome otvoreno i konstruktivno prodiskutujemo. Izuzetno smo zadovoljni ne samo odzivom, već i utiscima sa ovog skupa na kojem su naši i stručnjaci iz Cisca, jednog od naših najvećih i najznačajnijih partnera, prezentovali kvalitetna rješenja. Među njima su i aplikativna rješenja na koja smo jako ponosni, poput GIS, Digitalizacija, Aplikacija „HR evidencija“ i Projekat e-beba", kaže Škrobić Omerović. 

Upravo je pandemija, naglašava ona, pokazala koliko je važno imati pristup servisima i uslugama i koliko je sve to bilo značajno građanima u vremenu krize. Istovremeno, Evropska unija konstantno traži digitalizaciju lokalnih zajednica i taj proces se mora ubrzati. 

bojana omerovic

"Činjenica je da neke lokalne zajednice nemaju dovoljno resursa ni edukacije kako bi bile spremne da zagovaraju digitalizaciju kod svojih donosilaca odluka. Zato vjerujem da smo odradili odličan posao, jer smo pojedinačno pristupili svakom od učesnika i dobili povratne nformacije šta su čije prednosti, a šta nedostaci. Takođe smo kroz primjere dobre prakse i kod nas i u regionu, pokazali šta se sve može uraditi. Recimo, jedan od primjera je grad Rijeka koji se kroz uslugu e-građani svrstao među top deset evropskih gradova i sigurna sam da taj primjer možemo slijediti i mi", kaže Škrobić Omerović. 

Naglašava da je predstavnicima lokalnih zajednica posebno interesantna bila prezentacija rješenja za bezbjedno upravljanja i čuvanje podataka, jer je to jedan od velikih problema, ali i stavka u koju se dovoljno ne ulaže. 

"Zato smo se fokusirali i na takva rješenja o kojima je govorio Dragan Novaković iz Cisca, inače jedan od najboljih security inženjera bivše Jugoslavije. Kompanija Cisco nam je, kao i mnogo puta do sada, ukazala povjerenje, što pokazuje da su naša rješenja i naši stručnjaci svugdje prepoznati. Nastavljamo saradnju i razmjenu znanja, kao i promociju usluga i proizvoda, na dobrobit korisnika", ističe Škrobić Omerović.  

Konferencija na Jahorini potvrda je da IT kompanije svjetskog glasa kompaniju Prointer doživljavaju kao kredibilnog i odgovornog partnera. Ne samo sa Ciscom, već i sa ostalim globalnim partnerima Prointer nastavlja uspješnu saradnju, a u planu su i nove konferecije na kojima će i drugim lokalnim zajednicama biti predstavljena rješenja iz oblasti digitalizacije.  

                                                                                                                       

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti