Natron Hayat uveo napredno vođenje elektroenergetskih postrojenja uz MIBO rješenja

17.12.2021. 10:16 / Izvor: Akta.ba
natron hayat

Kompanija MIBO Komunikacije je zajedno sa fabrikom Natron Hayat uspješno implementirala PME (Power Monitoring Expert) sistem za upravljanje energetskom efikasnošću.

Fabrika Natron Hayat je jedna od onih koji idu u korak s vremenom i daju na važnosti kvalitetu svoje usluge, racionalnoj potrošnji, efikasnosti poslovnih procesa te kao takva je prepoznala značaj sistema za upravljanje energentima i integrisala ih u svoje poslovanje.

Kompanija MIBO Komunikacije je zajedno sa fabrikom Natron Hayat uspješno implementirala PME (Power Monitoring Expert) sistem za upravljanje energetskom efikasnošću i PO (Power Operation) sistem za napredno vođenje elektroenergetskih postrojenja i na taj način unaprijedila poslovanje lidera u drvnoj industriji BiH.

"Uspostava sistema PME i PO sa sobom je donijela povećanje operativne efikasnosti kao i mogućnost kontrole nad svim našim poslovnim procesima u cilju uspješnog poslovanja", kazao je Almin Durmić, šef RJ elektro održavanje u Natron Hayatu.

Prvobitna zamisao menadžmenta fabrike Natron Hayat je bila analiza postojećeg poslovanja, identifikacija nedostataka u poslovanju, eliminacija istih i unaprijeđenje poslovnih procesa kroz upravljanje energetskom efikasnošću i naprednim vođenjem elektroenergetskih postrojenja, bez da se umanjuje kvalitet usluga i proizvoda. Izazovi sa kojima se fabrika susrela su identifikacija utroška energenata u krajnjem proizvodu, nadzor potrošnje tehnoloških cijelina u realnom vremenu, kontinuitet rada 24/7, povećanje pouzdanosti NN mreže, redukcija vremena dijagnostike i otklanjanja kvara te automatizacija izvještavanja o potrošnji energenata.

"Primarni poslovni cilj fabrike Natron Hayat je bio identifikacija nedostataka u poslovanju i prepoznavanje dobrih prilika za unaprijeđenje poslovanja koje sa sobom donose profitabilnost, dižu kvalitet poslovanja na zavidan nivo i doprinosi prepoznatljivosti fabrike po efektivnoj iskoristivosti svojih resursa", navode iz kompanije MIBO Komunikacije.

Cilj fabrike je bio implementirati sisteme pomoću kojih će imati kontrolu nad svojim poslovnim procesima, optimizirati potrošnju, postići evidentnu uštedu i aktivno učestvovati u očuvanju okoline.

rješenje​

Power Monitoring Expert (PME) predstavlja vodeću platformu za ocjenu energetske efikasnosti na globalnom nivou. Čine ga tri segmenta: Softversko jezgro, komunikacijska infrastruktura i mjerni uređaji 

Implementacijom PME sistema fabrika je stekla mogućnost utvrđivanja potrošnje energije po organizacionim jedinicima, odnosno pogonima ili ukupno u procesu proizvodnje u realnom vremenu. Sva mjerenja iz postrojenja se akviziraju u SQL bazu podataka. Na osnovu ovih informacija tehnolozi mogu djelovati korektivno u cilju optimizacije proizvodnog procesa, a ekonomisti i uprava preciznije planirati troškove.

"Power Operation (PO) je sistem kojim obezbjeđujemo vođenje procesa u elektroenergetskim postrojenjima. Sama aplikacija je specifična od slučaja do slučaja i kreira se uvijek po mjeri za konkretni sistem", kažu iz kompanije MIBO.

Također izbor platforme mora biti prilagođen zahtjevima tehnologije, traženoj pouzdanosti i sigurnosti, te veličini i projektovanom rastu predmetnog sistema.

Benefiti​

"Implementacijom sistema PME i PO naš klijent je postigao povećanje energetske efikasnosti i napredno vođenje elektroenergetskih postrojenja, što je u konačnici rezultiralo optimizacijom potrošnje i automatizacijom procesa", dodaju. 

Zajedničkim snagama kompanija MIBO Komunikacije i fabrika Natron Hayat postigli su povećanje operativne efikasnosti, poboljšanje odnosa cijene i  troška, efikasnije planiranje proizvodnje, smanjeno vrijeme zastoja, zagarantovanu tačnost podataka, direktan uvid menadžmenta u procese, smanjenje količine otpadne energije i emisije CO2, kao i kontinuirano unapređenje energetske efikasnosti u skladu sa standardom ISO 50001.

Energetska efikasnost i napredno vođenje elektroenergetskih postrojenja sa sobom donose jednostavnu, pouzdanu, besprijekornu kontrolu nas potrošnjom kao i pravovremenu reakciju u slučaju neusklađenosti i prekomjerne potrošnje ili nepravilnosti u radu. Pored toga, sistemima PME i PO reducira se rizik u slučaju povećanja cijena energenata i doprinosi zaštiti okoline i uslovima rada fabrike. 

Svi poslovni aspekti fabrike su zadovoljeni, u skladu sa ISO standardom. 

Uspostavom dva pomenuta sistema fabrika štedi resurse  i samim tim ima mogućnost preusmjeriti finansijske resurse u ostale segmente poslovanja radi održavanja kvaliteta proizvoda i usluga kao i očuvanju reputacije.

Ključne prednosti sistema su:

  • Optimizacija troškova
  • Automatizacija poslovnih procesa 
  • Kontrola nad utroškom energenata
  • Napredno vođenje elektroenergetskih postojenja
  • U skladu sa standardom ISO 50001 
  • Uvid u performanse u realnom vremenu, analiza i praćenje potrošnje
  • Jednostavno i profesionalno upravljanje potrošnjom 
  • Briga o okolini i kvaliteti života
TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti