Nema pretpostavki za efikasno upravljanje taksama i naknadama institucija BiH

18.12.2021. 10:44 / Izvor: Akta.ba
revizija institucija

Ured za reviziju institucija BiH proveo je reviziju učinka Osnovne pretpostavke za efikasno upravljanje taksama i naknadama institucija BiH.

Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine proveo je reviziju učinka ‘Osnovne pretpostavke za efikasno upravljanje taksama i naknadama institucija BiH’.

Revizija učinka na zadatu temu rezultat je saradnje Ureda za reviziju sa organizacijama civilnog društva, u procesu godišnjeg planiranja revizije učinka.

Revizija učinka je, kako navode iz Ureda,  provedena sa ciljem da se utvrdi da li su osigurane osnovne pretpostavke za efikasno upravljanje taksama i naknadama koje naplaćuju institucije BiH.

Nalazi i zaključci revizije ukazuju da nisu osigurane osnovne pretpostavke za efikasno upravljanje taksama i naknadama, koje naplaćuju institucije BiH. Te pretpostavke podrazumijevaju racionalizaciju i optimizaciju sistema taksi i naknada, postojanje metodologije prilikom njihovog određivanja, zadovoljenje principa transparentnosti, bolje planiranje i efikasnu naplatu te vrste prihoda.

"Zbog neispunjavanja reformskog opredjeljenja od Vijeća ministara BiH u oblasti parafiskalnih nameta, odnosno taksi i naknada, nije izvršena optimizacija kao jedan od ključnih koraka koji bi vodio ka rasterećenju privrede. Vijeće ministara BiH je propustilo da uradi potrebnu optimizaciju broja i visine taksi koje se naplaćuju. Na takav način nije se doprinijelo unapređenju javne usluge i optimiziralo finansijsko opterećenje građana i privrednih subjekata. Nepostojanje metodologije, transparentnosti i nepouzdano planiranje može ugroziti smisao taksi i naknada, a nedostaci u procesu naplate i kontrole naplate taksi i naknada mogu rezultirati i rezultiraju gubitkom prihoda po toj osnovi", navodi se u saopćenju Ureda za reviziju institucija BiH.

Kako se dodaje, preporuke su upućene Vijeću ministara BiH, Ministarstvu finansija i trezora BiH i institucijama iz odabranog uzorka revizije.

"Realizacijom datih preporuka stvorit će se, između ostalog, i bolje pretpostavke za efikasno upravljanje tom vrstom prihoda te optimizirati opterećenje za građane i privredne subjekte", navodi se.

INFOGRAFIKA TAKSE

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti