Građani traže preispitivanje dozvole za gradnju skladišta kerozina na Dobrinji

20.12.2021. 07:49 / Izvor: Fena
dobrinja kerozin

Neformalana grupa građana "Spas u zadnji čas - spasimo Dobrinju" traži da se, u skladu sa zakonom, izvrši preispitivanje okolinske dozvole izdate za gradnju skladišta kerozina.

Neformalana grupa građana "Spas u zadnji čas - spasimo Dobrinju", jučer je na dva punkta u Sarajevu, ispred BBI-a i Ekonomskog fakulteta, organizirala potpisivanje peticije kojom se od Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo traži da, u skladu sa zakonom, izvrši preispitivanje okolinske dozvole izdate za gradnju skladišta kerozina i benzinske pumpe sa pratećim objektima, koji se grade u sarajevskom naselju Dobrinja. 

Predstavnik neformalne grupe građana "Spas u zadnji čas - spasimo Dobrinju", Amar Taso, u obraćanju medijima kazao je da ovo "još jedan od građanskih aktivizama kojima pokušavaju da natjeraju vlasti da rade svoj posao".

"Tražimo da ono što su nezakonito izdali da obnove te postupke, da dođemo do rješenja, da to što se radi u Trećoj vodozaštitnoj zoni zaustavi. Smatramo da je krajnje vrijeme da preuzmu odgovornost. Mi sigurno nećemo odustati od naše borbe, mi ćemo istrajati u ovome. Zaštitićemo naše zdravlje i vodu grada Sarajeva. Pozivamo građane da se u što većem broju priključe ovoj akciji, da svi skupa istrajemo u ovoj borbi. Ovo je nije problem samo Dobrinje, ovo je problem cijelog grada. Vodu pijemo svi, koja se crpi iz te zone i vrijeme je da dokažemo vlastima da ne mogu baš da rade sve što oni hoće, nego da se i mi nešto pitamo", kazao je Taso.

Naveo je da su do sada skupili više od 500 potpisa, a cilj je da to bude 1.000, te da peticiju predaju nadležnim organima. 

Taso je podsjetio da se građani naselja Dobrinja već mjesecima bore s nelegalnom gradnjom Hifa oil doo kompleksa na Dobrinji, pored Međunarodnog aerodroma. 

"Iako je ova grupa građana dokazala niz neregularnosti pri izdavanju saglasnosti i dozvola te apelovala na nadležne da je u pitanju Treća vodozaštitna zona u kojoj je ovakva vrsta granje strogo zabranjena, gradnja kompeksa se i dan danas nastavlja. Ugroženi su životi građana sa sigurnosnog aspekta, zdravstvenog zbog isparavanja naftnih derivata, te je ugroženo snabdijevanje pitkom vodom u čitavom gradu Sarajevu", dodao je Taso.  

Neformalna grupa građana "Spas u zadnji čas - spasimo Dobrinju" smatra da interesi privatnih investitora na smiju biti važniji od zdravlja i sigurnosti građana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti