Country Business Briefing BiH: Bh. privrednici promovisali perspektivne poslovne sektore

20.12.2021. 08:48 / Izvor: Akta.ba
Country Business Briefing
OTVORI GALERIJU

Country Business Briefing BiH, koji je jučer održan na EXPO 2020 u Dubaiju bio je prilika da privrednici strateških grana privrede predstave potencijale koje BiH ima.

Country Business Briefing BiH, koji je jučer održan na EXPO 2020 u Dubaiju, bio je prilika da privrednici strateških grana privrede predstave potencijale koje BiH ima.

Predstavnici velikih kompanija i industrija iz Bosne i Hercegovine, na ovom su panelu govorili o potencijalima naše zemlje, a panelu je nakon posjete bh. paviljonu prisustvovao milijarder Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum i Mohammed Al Shaibani, što je iznenadilo i same organizatore.

Prvi panelista na panel diskusiji, Country Business Briefing BiH, u ime IT industrije bio je predsjednik Upravnog odbora Bit Alijanse Edin Deljkić koji je predstavio IT industriju BiH kao jednu od najbrže rastućih industrija u našoj zemlji, istakavši prednosti ove industrije kao veliki potencijal za investicije.

Orhan Nikšić direktor kompanije Zanat, govorio je o drvnoj industriji, tradicionalno industriji u kojoj je BiH uvijek bila među najboljima. "Imamo sirovinu i imamo znanje i naši proizvodi od drveta prepoznati su diljem svijeta u kategoriji najkvalitetnijih", poručio je on.

Almir Jazvin, predstavnik Prevent grupacije, vodećeg industrijskog proizvođača u Centralnoj i Istočnoj Europi, zahvalio se na prilici da predstavi kompaniju i zemlju.

"Bila bi nam čast da sarađujemo s najboljima, zato ste dobrodošli u Bosnu i Hercegovinu, bit će nam čast ugostiti vas i nema niti jedan razlog zašto i vi ne biste bili jedan od investitora u našu zamlju", poručio je Jazvin.

Direktor za izvoz AS holdinga, Vedad Halilović govorio je o potencijalima prehrambene industrije u Bosni i Hercegovini. "BiH ima veliki potencijal za razvoj ove industrije istakavši komparativne i kompetitivne prednosti, akumulirano znanje, ekološki segment čistoće zemljišta i druge prednosti", poručio je on.

Sanin Kotlica, generalni direktor Pharmameda govorio je o farmaceutskoj industriji. Farmaceutska industrija jedna je od najuređenijih u svijetu, pa tako i u našoj zemlji. Predstavio je, između ostalog, prednosti ove industrije u oblasti proizvodnje suplemenata, dodataka prehrani koji su danas popularni na tržištu.

Studen & CO Holding održao je također prezentaciju o svom globalnom poslovanju u okviru nacionalnog dana Bosne i Hercegovine na svjetskoj izložbi Dubai EXPO.

"Veliko je zadovoljstvo što smo kao austrijski investitor mogli podijeliti dugogodišnje iskustvo ulaganja u BiH i predstaviti gospodarski potencijal BiH. Naše akvizicije su uvijek ulaganje u uspješno poslovanje koje u potpunosti povezuje naša sjedišta širom svijeta, a tako i tržišta BiH, EU i UAE", kazala je direktorica Korporativnih komunikacija Studen Holdinga Nataša Pucar.

Turističke potencijale i prednosti Bosne i Hercegovine na panel diskusiji Country Business Briefing BiH predstavila je Aida Terzić, direktorica Pino Nature hotela. Istakla je da je BiH kao ni jedna zemlja u svijetu pogodna za sve vrste turizma i to tokom čitave godine. 

Cijelu panel diskusiju pogledajte u video prilogu

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti