Općina Novi Grad

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U privredu općine Novi Grad bit će plasirano 20 miliona KM

Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji sa partnerskom bankom omogućit će povoljnu kreditnu liniju za privredne subjekte koji posluju na području te općine.

20.12.2021. 14:22 / Izvor: Akta.ba

Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji sa partnerskom bankom omogućit će povoljnu kreditnu liniju za privredne subjekte koji posluju na području te općine , kao jednu od mjera podsticaja privredi i zapošljavanju, a putem tog  projekta u privredu Novog Grada bit će plasirano 20 miliona konvertibilnih maraka. 

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić potpisao je sa Jasminom Spahićem, predsjednikom Uprave (CEO) Sberbank BH i Enverom Lemešom, članom Uprave ove banke, ugovor kojim će banka obezbijediti sredstva u iznosu do 20.000.000 KM, dok će Općina Novi Grad Sarajevo subvencionirati kamatne stope. 

Općina Novi Grad provodi mjeru subvencioniranja finansijskih sredstava za firme iz Novog Grada od 2013. godine, što se pokazalo kao jedna od najboljih mjera podrške koju je ova lokalna zajednica kreirala, a koju su kasnije preuzele i druge općine i neka ministarstva na nivou Kantona Sarajevo.

Do sada je putem ove linije plasirano 43 miliona KM sredstava banaka u firme sa prostora Općine Novi Grad.

Privrednim subjektima će biti na raspolaganju kreditna sredstva u maksimalnom iznosu do 500.000 KM, s rokom dospijeća do tri godine (36 mjeseci), uz mogućnost korištenja i grace perioda do šest mjeseci, a koji je uključen u rok kredita.

Načelnik Semir Efendić kazao je da je ovo važan projekt koji je Općina realizirala u proteklim godinama.

"Radi se o 182 finansiranja koje je koristila 131 firma, gdje je na direktan način otvoreno 1.006 novih i zadržano približno 8.000 radnih mjesta. Mi smo prvi bili koji smo kreirali ovakvu vrstu podrške našoj privredi na njihov zahtjev. Poslije toga su nas u tome slijedile brojne druge općine, nekada i kantoni. Važno je da je prvi put jedan značajan iznos sredstava stavljen na raspolaganje, dakle ukupni fond je 20 miliona, to je skoro pola od svega onoga što smo realizirali od 2013. godine do danas", naveo je Efendić.

Dodao je kako se nada da će firme sa prostora općine Novi Grad pronaći svoj interes, da će im značiti ovakva vrsta podrške i dostupnost kreditnim sredstvima koje sufinansira općina Novi Grad.

"To je dio naših nastojanja da se zadrže radna mjesta i otvore nova", kazao je načelnik Efendić, te dodao da je početkom decembra ove godine broj zaposlenih osoba sa prebivalištem u općini Novi Grad dostigao gotovo 41.000.

Jasmin Spahić, predsjednik Uprave (CEO) Sberbank BH kazao je da je Sberbank usmjerena na razvoj lokalnih zajednica, kao i države Bosne i Hercegovine.

 "Dokazali smo da smo sve ove godine usmjereni na razvoj, pogotovo u zadnje dvije godine, u vrijeme korone. Nama je posebno drago da smo danas u prilici da zajedno sa Općinom Novi Grad sa konkretnim rješenjima izađemo ispred privrednika ove općine, da im ponudimo ove uslove koji su zbilja atraktivni. Vjerujem da će biti dovoljno motivirajući i biti jedan podstrek razvoju privrede u ovoj općini", rekao je Spahić.

Banka će putem javnog poziva pozvati sva privredna društva i samostalne poduzetnike koji imaju sjedište na prostoru općine Novi Grad Sarajevo,  da se prijave za podnošenje zahtjeva za odobrenje finansiranja, saopćeno je iz Pressa Općine Novi Grad.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti