Vlada TK: Više od 600.000 KM za pomoć sektoru saobraćaja i prijevoza putnika

20.12.2021. 15:50 / Izvor: Akta.ba
Vlada TK

Vlada TK je ove godine putem Javnog poziva dodijelila 630.000 KM za pomoć privrednicima iz oblasti saobraćaja i prijevoza putnika.

Premijer Tuzlanskog kantona (TK) Kadrija Hodžić i ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Hamza Bešić upriličili su danas prijem za predstavnike privrednih subjekata iz oblasti saobraćaja i prijevoza putnika, kojima je Vlada TK ove godine subvencionirala dio troškova u cilju  prevazilaženje poteškoća u poslovanju uzrokovanih panedmijom COVID - 19.

Vlada TK je ove godine putem Javnog poziva dodijelila 630.000 KM za pomoć privrednicima iz oblasti saobraćaja i prijevoza putnika, koji su pretrpjeli gubitke u poslovanju zbog posljedica pandemije COVID - 19.

"Vlada TK je pomoć privredi tokom pandemije proširila i na sektor saobraćaja, i to je prvi put realizirano u ovom Kantonu, a i među rijetkim smo vladama koje su imale senzibilitet za taj sektor", kazao je premijer TK Kadrija Hodžić.

Budući da je aktuelna Vlada ovogodišnji Budžet naslijedila od prošle Vlade, tim Budžetom  nisu bila predviđena sredstva za saobraćaj, međutim rebalansom Budžeta ukupno je predviđeno oko  800. 000 KM za pomoć prijevoznicima, koji su zbog posljedica pandemije imali poslovne gubitke od 30 do 70 posto - napomenuo je premijer Hodžić, saopćeno je iz Vlade TK.

"Sredstva su raspoređena za 437 privrednih subjekata, za koje smo subvencionirali 2.267 plaća", naglasio je, te dodao da je isplata sredstava započela i bit će okončana narednih dana.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Hamza Bešić naveo je da je to ministarstvo prvi put realiziralo Javni poziv kojim su pomogli sektor saobraćaja, za autobusne i taksi prijevoznike, a riječ je o subvencioniranju dijela bruto plate za april i maj 2021 godine.

Poručio je da je intencija Vlade TK da pomogne privredu u svim segmentima, u skladu s mogućnostima, navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti