Projektom Via Dinarica do unapređenja turističke ponude

21.12.2021. 08:06 / Izvor: Akta.ba

Via Dinarica je platforma koja služi za promociju regionalnih prirodnih atrakcija, turističkih usluga, gastronomskih, kulturnih i drugih iskustava.

Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), uz finansijsku podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH) i Agencije za razvojnu saradnju Republike Italije (AICS) implementira projekat Via Dinarica.

Tim povodom je u prostorijama Centra za izvrsnost u poduzetništvu Općine Centar Sarajevo održana konsultativna sesija za predstavnike partnerskih općina s ciljem unapređenja turističke infrastrukture i proširenju portfelja turističkih usluga baziranih na turizmu u prirodi. Pored predstavnika Općine Centar, učestvovali su i predstavnici opština Sokolac, Rudo i Kalinovik. Ovom prilikom je angažovani konsultant Nevzet Sefo predstavio pregled razvojnih mjera, projekata, finansijskih i operativnih praksi jedinica lokalne samouprave, kao i primjer najboljih praksi i primijenjenih metodologija i to u općinama Jablanica i Posušje te u Gradu Trebinju.

U drugom dijelu konsultativne sesije učesnici su diskutovali o tome kako integrisati osnove ovog projekta u razvojne mjere i budžete općina i kako unaprijediti postojeće grant šeme uključujući i razvoj turizma u prirodi. Na kraju sesije predstavljene su mogućnosti za eksterno finansiranje projekata koji se odnose na razvoj turizma u prirodi.

Via Dinarica je platforma koja služi za promociju regionalnih prirodnih atrakcija, turističkih usluga, gastronomskih, kulturnih i drugih iskustava. Svrha projekta je povezivanje zemalja i zajednica Dinarskih Alpa stvaranjem jedinstvene i raznolike turističke ponude, čime se doprinosi razvoju lokalnih zajednica i malih preduzeća. Koncept Via Dinarica promovira turizam za održivi ekonomski razvoj zemalja duž koridora, uz očuvanje okoliša i poštivanje sociokulturne raznolikosti i autentičnosti zajednica.

U okviru ovog projekta utvrđene su tri glavne turističke staze (bijela, zelena i plava) koje se protežu preko Zapadnog Balkana, od Slovenije do Albanije. Cilj Via Dinarice je povezivanje gradova i ruralnih zajednica u regionu, podizanje svijesti o dobrim poslovnim običajima i zaštiti životne sredine, kreiranje turističke ponude zasnovane na jedinstvenim prirodnim ljepotama, tradicionalnim proizvodima i kulturnom nasljeđu, kao i povezivanje interesnih grupa u regionu u cilju ubrzanog pokretanja održivog ekonomskog razvoja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti