Iz Radivojeve radionice uskoro izlazi prvi "fočanski" automobil

21.12.2021. 08:56 / Izvor: SRNA
Radivoje Radović auto

Za uporne i nepokolebljive kakav je tridesetčetvorogodišnji Fočak Radivoje Radović, sve je moguće, naravno, uz ogroman trud, ljubav i vjeru u ostvarenje sna.

 Kada se kaže ručni rad, obično se misli na pletenje, heklanje, izradu suvenira ili namještaja, a da se može sa deset prstiju, uz pomoć samo najnužnijeg alata, napraviti automobil, e to zvuči pomalo nevjerovatno.

Za uporne i nepokolebljive kakav je tridesetčetvorogodišnji Fočak Radivoje Radović, sve je moguće, naravno, uz ogroman trud, ljubav i vjeru u ostvarenje sna.

Iz Radovićeve majstorske radionice uskoro će izaći prvi fočanski automobil “Danster”.

Radivoje ga je izradio prema dizajnu koji je sam osmislio, za svoju dušu, a nazvao ga je po sinovima Danilu i Stefanu.

Od alata brusilica i aparat za varenje

Vrijedne majstorske ruke dvije godine su strpljivo izrađivale dio po dio i sklapale vozilo u improvizovanim uslovima oskudno opremljene radionice.

Doslovno, samo brusilicom i aparatom za varenje.

"Ovo je automobil moje ručne izrade. Napravio sam ga sam u svojoj radionici. Namijenjen je isključivo za terensku vožnju za “offroad” takmičenja, za malo ekstremnije uslove vožnje. Počeo sam da ga pravim 2019. i do sada sam na njemu radio nekih 125 radnih dana", priča Radivoje.

Radovi su u završnoj fazi, “Danster” je ofarban i Radivoje je počeo finalno sklapanje dijelova.

foča auto

"Šasiju i konstrukciju sam uradio sam, motor i mjenjač su od “BMW”, pogon od jednog vojnog vozila, a ostalo sam sve sam uradio. Sjedišta su isto ručno izrade – “recaro” sportska sjedišta sa pojasevima. Ja sam ih pravio i treba sad da ih nosim na tapaciranje da se završe i montiraju na auto", ponosan je Radivoje na svoj unikatni rad.

Za razliku od “bagija”, na sličan način pravljenih otvorenih vozila, koja su namijenjena za vožnju ljeti, "Danster" će biti za sva godišnja doba, biće zatvoren, a imaće i grijanje.

Radivoje je uspio da savije masivne željezne cijevi da bi dobio skladne linije blatobrana i šasije koje vozilu daju atraktivan sportski izgled, ali i povećavaju bezbjednost vožnje, imajući u vidu namjenu vozila, a za to je trebalo mnogo i snage i vještine.

"Ovakve stvari se rade u dobro opremljenim radionicama, gdje imaju mašine za savijanje cijevi, za rezanje cijevi pod uglovima, a ja sam ovo faktički odradio svojim rukama sa brusilicom bez tih nekih posebnih dodataka", kaže ovaj vrijedni Fočak.

Radivoje ističe da je bilo mnogo muke, posebno sa izradom i ugradnjom dijelova upravljačkog mehanizma, ali nije odustajao, čak ni kada su ga stariji majstori ubjeđivali da neće uspjeti.

Tvorac prvog fočanskog automobila zaposlen je u Kazneno-popravnom zavodu. Po struci je medicinski tehničar, a rad sa automobilima je njegova strast i mnogo više od običnog hobija.

"I ranije sam radio vozila, ali uglavnom su to bila prepravljanja vozila sa četiri puta četiri pogonom, a ovo je prvo vozilo napravljeno nanovo i nadam se da neće biti posljednje, jer imam u planu proizvodnju ovakvog tipa vozila. Volim lov, prirodu, javila se ljubav za ovim terencima, išao sam po džipijadama i tako sam dobio ideju da napravim sebi vozilo sam svojom rukom, da bude napravljen od nule, po mojim ukusima, da ima jaku konstrukciju, jaku šasiju, da se može voziti po raznim uslovima, po šumi, zahtjevnom terenu, po džipijadama", kaže Radivoje i u šali dodaje da se njegovim vozilom može izaći i na vrh Maglića.

Za registraciju testiranje na Mašinskom fakultetu

Toliko prolivenog znoja i uložene ljubavi ne mogu se platiti ničim, tako da "Danster" nema cijenu.

Radivoje vjeruje da će uspjeti da ga registruje, za šta će biti potrebno da prođe testiranja na Mašinskom fakultetu.

"Za registraciju, vozilo treba da ide na Mašinski fakultet radi atesta varova, šasije, diferencijala, kočnica, upravljačkog sistema i kada dobijem sve te dozvole može biti registrovano, naravno kao i svako drugo. Snaga će biti oko 200 konja, “BMW” motor sa šest cilindara. Za sada ne planiram da ga prodajem, previše sam uložio u njega, možda neko sljedeće da prodam, a ovo ću da zadržim za sebe", ističe vrijedni majstor.

Ostalo je još da stigne poručeno šofersko staklo, da Radivoje ofarba vrata, izglanca i priključi motor, tapacira i postavi sjedišta, a onda će, vjeruje za Novu godinu, ulicama Foče ponosno da provoza i sugrađanima pokaže svojih ruku djelo.

"Radim u smjeni, nema se puno slobodnog vremena, ali volio bih. Trudiću se da ta prva vožnja bude za Novu godinu i naše praznike", poručio je Radivoje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti