Osiguran kontinutitet u snadbijevanju gasom FBiH iz Rusije

21.12.2021. 09:50 / Izvor: Akta.ba
gasovod

Energoinvest d.d. Sarajevo je saopćio da će biti nastavljeno uredno snabdijevanje Federacije BiH prirodnim gasom u 2022. godini.

Energoinvest d.d. Sarajevo je saopćio da će biti nastavljeno uredno snabdijevanje Federacije BiH prirodnim gasom u 2022. godini.

U skladu sa dugogodišnjom saradnjom Energoinvesta i ruskog isporučioca Gazprom Eksporta, ugovor o isporuci prirodnog  gasa je produžen pod istim uslovima do 1. juna 2022. godine.

"Prema ugovornim obavezama, naša kompanija kao ovlašteni uvoznik gasa za FBiH je osigurala nesmetanu isporuku gasa za sve korisnike u zimskom periodu. Navedenom produženju je doprinijelo redovno izmirenje obaveza prema ruskom partneru, čime je za potrošače u FBiH omogućeno uredno snadbjevanje prirodnim gasom tokom naredne godine", navode iz Energoinvesta. 

Imajući u vidu kretanje cijena energenata na svjetskom tržištu, kako su dodali, cijena prirodnog gasa za prvi kvartal 2022. će biti poznata uskoro.

"Uz to želimo napomenuti  da je prirodni gas berzanska roba čija cijena se  kvartalno koriguje u zavisnosti o promjeni cijena na svjetskoj berzi, prema definisanom indexu promjene cijena koštanja tri izabrana naftna derivata", saopćeno je iz Energoinvesta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti