Monitoring predizbornih obećanja Hasana Tanovića: Od 69 obećanja, 55 u fazi realizacije

22.12.2021. 15:10 / Izvor: Akta.ba
Hasan Tanović

Udruženje građana "Zašto ne?" i inicijativa Istinomjer u Hotelu Europa održali su konferenciju za novinare povodom prezentacije rezultata projekta "Lokalne samouprave u BiH – Odgovornost i otvorenost u radu".

Udruženje građana "Zašto ne?" i inicijativa Istinomjer u Hotelu Europa održali su konferenciju za novinare povodom prezentacije rezultata projekta "Lokalne samouprave u BiH – Odgovornost i otvorenost u radu".

Tim povodom, prezentirani su rezultati monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja načelnika i gradonačelnika u 15 jedinica lokalne samouprave (LSU) u BiH nakon prve godine mandata od 2020. do 2024. godine, kao i istraživanje otvorenosti 145 općina i gradova u 2021. godini, koje je provedeno u okviru projekta Lokalni indeks otvorenosti.

Istinomjer je u ovom mandatu vršio monitoring stepena ispunjenosti predizbornih obećanja u 16 lokalnih samouprava u Bosni i Hercegovini.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović je tokom predizborne kampanje saopštio ukupno 69 obećanja koje će realizovati tokom svog četverogodišnjeg mandata. Prema analizama Istinomjera, tokom prve godine mandata 80% predizbornih obećanja je u fazi realizacije, odnosno njih 55, dok su za realizaciju preostalih 14 obećanja u toku pripremne aktivnosti.

Redovno i preventivno održavanje cjelokupne putne komunikacije na području općine, efikasniji rad općinske administracije, povećanje energetske efikasnosti, veće naknade za porodilje, debetonizacija i pošumljavanje općine uz održavanje zelenih površina, stimulacija sportskih talenata, poboljšanje rada primarne zdravstvene zaštite, humanitarni programi za najugroženije stanovnike, samo su neka od datih obećanja.

Kada je u pitanju Lokalni index otvorenosti i analiza otvorenosti lokalnih uprava i samouprava, Općina Novo Sarajevo je u odnosu na prethodnu godinu ostvarila napredak za 16 %, te je svrstana među 10 najotvoreniji lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini po principu transparentnosti, pristupačnosti, integriteta i učinkovitosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti