Najavljeni noviteti: Sarajlije u javnom prijevozu očekuju elektronske karte i aplikacije

24.12.2021. 10:15 / Izvor: Akta.ba
adnan šteta prezentacija

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo prezentovalo realizovane i započete projekte u 2021. godini.

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je jutros, u sarajevskom Domu mladih, prezentovalo realizovane i započete projekte u 2021. godini Kantona Sarajevo zvanicama i javnosti. 

"Ova 2021. godina označila je povratak trenutnog saziva Vlade i nakon deset mjeseci, nastavili smo tako gdje smo stali. Uspjeli smo završiti projekte koji su trebali, a nisu bili završeni, pokrenuli smo projekte neke nakon 40, neke nakon 60 godina iščekivanja. Pamtit ću ovu godinu radi mnogih projekata, posebno zbog rekonstrukcije pruge Ilidža-Marijin Dvor, potpisivanja ugovora i narudžbi 35 novih trolejbusa i 15 novih tramvaja, zbog uvođenja novih željezničkih i autobuskih linija, obnove i izgradnje mnogih saobraćajnica i značajnim ugovorima koje smo potpisali. Ova godina je bila, bez obzira na sve izazove, dobra. Sljedeća će biti sigurno mnogo bolja", kazao je ministar Šteta. 

Istakao je da je na ovim projektima ostvarena značajna saradnja sa lokalnim vlastima, partnerskim ambasadama i međunarodnim organizacijama, nevladinim organizacijama i akademskom zajednicom, institucijama i preduzećima. 

Kako je rekao ministar Šteta, fokus svih aktivnosti je da građanima i posjetiocima Sarajeva bude osiguran kvalitetan javni prevoz i moderna saobraćajna infrastruktura.

Za 2022. godinu na današnjoj prezentaciji, pored nastavka velikih projekata u cestogradnji, najavljeni su i noviteti, kao što su: elektronska karta i aplikacija za javni prevoz, aplikacija za parking, aplikacija za cestovnu infrastrukturu. 

adnan šteta prezentacija


Pored toga, ministar Šteta govorio je o planiranim projektima koji su vezani za sigurnost u saobraćaju, posebno u zonama u blizini škola. 

"Tokom ove godine, naš fokus, osim na iznimno značajnim projektima koje smo radili, bio je i na osluškivanju potreba naših građana i njihovih sugestija. Nakon prezentacije, počinjemo sa Danom otvorenih vrata, da građanima pokažemo šta smo radili, da čujemo šta oni žele da radimo i da odgovorimo na njihova pitanja. Nastavit ćemo sa ovom praksom, jer naši partneri i javnost zaslužuju transparentnost", zaključio je ministar Šteta.

Prezentaciji projekata su prisustvovali ministri u Vladi Kantona Sarajevo, gradonačelnica Grada Sarajeva, načelnici sarajevskih općina, vijećnici i zastupnici svih nivoa vlasti, predstavnici ambasada, dekani Saobraćajnog i Ekonomskog fakulteta, predstavnici međunarodnih organizacija, institucija, udruženja, ustanova i preduzeća, kao i pojedinci sa kojima je Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo imalo saradnju u 2021. godini. 

Svi prisutni su na samom kraju pozvani da isprobaju kvalitet stolica koje će biti ugrađene u nove sarajevske tramvaje, te da glasaju za onu koja je njima najbolja, sa željom da će javni prevoz što prije biti prva opcija i prisutnih i svih građana. 

Program Dana otvorenih vrata počinje u 10 sati kada će ministar Šteta i njegovi saradnici sa građanima razgovarati o svim prijedlozima, rješenjima i izazovima sa kojima se susreću kada je u pitanju saobraćaj. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti