Korona mjere: Stranci za ulazak u BiH moraju ispunjavati tri uslova

27.12.2021. 11:47 / Izvor: N1
granična policija BiH

Zapovjednik graničnog prelaza Gradiška Igor Kajtez u Novom danu na N1 je kazao da bh. državljani ulaze u BiH bez dodatnih uslova.

Zapovjednik graničnog prelaza Gradiška Igor Kajtez u Novom danu na N1 je kazao da bh. državljani ulaze u BiH bez dodatnih uslova. Zapravo, potrebno je da imaju važeću putnu ispravu. Dok stranci moraju da ispunjavaju jedan od tri dodatna uslova. Ti dodatni uslovi su: negativan PCR ili brzi test, potvrda o vakcinaciji ili potvrda kojom se potvrđuje da su preležali virus.

Granična policija se trudi da sve informacije budu građanima dostupne na njihovoj web stranici, rekao je Kajtaz.

Istaknuo je da danas nisu zabilježena duža čekanja na graničnom prelazu Gradiška, no pred Božić, u četvrtak i petak su zabilježena duža čekanja na ulazu u BiH, a čekalo se i do dva sata, čak i više.

Više od 100 falsifikovanih testova

Na koji način granična policija  otkrije da neko je krivotvorio potvrdu o vakcinisanju, pitali smo.

"Granična policija posjeduje adekvatnu specijalističku opremu za otkrivanje falsifikovanih dokumenata. Policijski službenici koji obavljaju granične provjere prošli su specijalističku obuku za otkrivanje falsifikovanih dokumenata. Naš centar ovlašten je za vještačenje svih dokumenata", rekao je Kajtaz.

Granična policija je otkrila više od 100 falsifikovanih testova za ulazak u BiH. U takvom slučaju, postupa se u skladu sa uputama tužioca.

"Test se izuzima, lice se ispita i podnese se izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. Ako BiH ima međunarodnu razmjenu u krivičnim stvarima sa određenim zemljama, onda izvještaj ide u redovnoj, ako ne, onda u skraćenoj proceduri", naveo je Kajtaz.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti