Vispak certificiran standardom za upravljanje zaštitom životne sredine

29.12.2021. 12:15 / Izvor: Akta.ba
vispak certifikat

Kompanija Vispak završila je svoju prvu certifikaciju zahtjeva standarda ISO 14001:2015

Kompanija Vispak završila je svoju prvu certifikaciju zahtjeva standarda ISO 14001:2015 i time je ispunila još jedan uslov iz Ugovora o kreditiranju sa Njemačkom razvojnom bankom DEG – (Deutsche Investitions-und Entwicklungsgesellschaft) koji je potpisan ove godine. 

ISO 14001 :2015 standard je sistem koji je kreiran kako bi omogućio pravnim licima da vode računa o svom okruženju i na taj način pokažu svoju ekološku odgovornost i utjecaj. Ovim im se pruža mogućnost da na još efikasniji način ispune očekivanja svojih klijenata ali i zakonom definisane pravne i regulatorne propise.

"Kompanija Vispak je prva kompanija iz BiH prepoznata od strane Njemačke razvojne banka DEG - Deutsche Investitions-und Entwicklungsgesellschaft, te je u 2021. potpisan Ugovor o kreditiranju. Opredijeljenost rukovodstva za ulaganje u implementaciju i cerifikaciju standarda imalo je značajan utjecaj na odluku DEG-a za potpisivanje ovog Ugovora koji kompaniji Vispak omogućava nastavak kontinuiranog rada na unaprijeđenju procesa automatizacije i snažnijeg djelovanja, kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu", izjavila je Nina Bijedić-Mujanović, direktor kompanije Vispak.

iso vispak

 

Racionalno trošenje prirodnih resursa i sprječavanje onečišćenja okoliša je danas aktuelna tema i svaka organizacija treba u tome sudjelovati. „Zelena nit“ prožima sve, od dobavljača do organizacije, pa sve do korisnika. Sve se više izražavaju ekološki zahtjevi što se tiče tehnologije proizvodnje, ambalaže, recikliranja i sl. Očuvanje planeta nije samo globalna ili nacionalna obaveza, nego je to zadaća svakoga od nas jer svi građani savjesnim i odgovornim ponašanjem mogu doprinijeti zaštiti okoliša, očuvanju resursa i ublažavanju posljedica klimatskih promjena. Vispak kao jedna od članica AS Holding grupacije, u kontinuitetu radi na stalnom unaprjeđenju svojih poslovnih procesa.

"S obzirom na to da su sigurnost i kvalitet proizvoda u fokusu same kompanije Vispak, ove godine je završena i IFS implementacija najviših zahtjeva međunarodnog standarda za sigurnost i kvalitet hrane. Pored toga Vispak je ovu godinu krunisao i uvođenjem još jednog standarda i to ISO 14001 :2015, koji je samo još jedna potvrda da ova kompanija ulaže maksimalne napore, ne samo na unaprjeđenje efikasnosti svojih procesa i zdravstvene sigurnosti proizvoda, nego i na utjecaj istih na okoliš i održivi razvoj", istakla je prof.dr. Amela Semić iz Direkcije za standardizaciju AS Holding.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti