Usvojen budžet Općine Novi Grad za 2022.godinu

30.12.2021. 13:17 / Izvor: Fena
BUDŽET

Općinsko vijeće Novi Grad usvojilo je budžet za 2022. godinu u iznosu nešto višem od 45 miliona KM.

Općinsko vijeće Novi Grad usvojilo je budžet za 2022. godinu u iznosu nešto višem od 45 miliona KM. Budžet je podržala većina okupljena oko Naroda i Pravde, SDP-a, Naše stranke uz nezavisne zastupnike.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Mirza Selimbegović kazao je kako je proces usvajanja budžeta bio konstruktivan uz saradnju svih aktera s ciljem pronalaska optimalnijih rješenja.

Budžetom su planirane pronatalitetne mjere odnosno kontinuirana pomoć porodicama s više djece. Plan je da se podrška ne svede samo na jednokratnu pomoć već da porodice s troje, četvero i više djece primaju pomoć sve do završetka osnovnog i srednjeg školovanja. Detaljni propisi ko će, pod kojim uvjetima i u kojem iznosu imati pravo na ovu pomoć, bit će objavljeni u narednom periodu.

Za rješavanje vodosnabdijevanja u naseljima koja nemaju uredno napajanja vodom, kao što su naselja u mjesnoj zajednici Briješće kao i naselja Riječica u mjesnim zajednicama Reljevo i Dobroševići planirana su značajna sredstva.

Za rješavanje problema vodosnabdijevanja u Briješću već je raspisan javni poziv, dio sredstava je osiguran i u budžetu za prošlu godinu, a očekuje se uključivanje i gradske i kantonalne vlasti.

U narednoj godini planirana je i izgradnja kanalizacione mreže u naseljima poput Švrakinog sela i drugih kao i konačno stavljanje u fokus rješavanje otpadnih voda odnosno kanalizacije u naseljima Dobroševići i Riječica.

Kao važni projekti za narednu godinu izdvajaju se i regulacija Lepeničkog potoka, mjere uređenja rijeka i prevencije od poplava, rješavanje problema sigurnosti djece na putu do škole za sve škole u Novom Gradu, a posebno škola "Aleksa Šantić", nastavak izdvajanja za saobraćajnu infrastrukturu kako za lokalne puteve tako i za primarne saobraćajnice poput 9. transverzale, Dobroševićka ulica... Planiran je nastavak podrške sportskim klubovima, stipendiranje učenika, sredstva za finansiranje užina za socijalno ugrožene su povećane za 60.000 KM, sredstva za rješavanje problema maloljetničke delinkvencije povećane su za 60.000 KM, sredstva za funkcioniranje Centra za zdravo starenje povećana su za 40.000 KM, sredstva za sufinansiranje malih biznisa povećani su za 120.000 KM...

Za planirani Sportsko rekreativni centar Dobrinja s otvorenim bazenom planirana sredstva su povećana za 700.000 KM što bi u konačnici trebalo omogućiti dovršetak ovog projekta koji se realizira uz pomoć Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti