Efendić u 2022. najavljuje snažni zamah ekonomskog razvoja Novog Grada

31.12.2021. 16:41 / Izvor: Akta.ba
efendić

Foto: FENA

Na kraju 2021. godine Općina Novi Grad ima vrlo vidljive rezultate rada i nalazi se u snažnom zamahu ekonomskog razvoja.

Na kraju 2021. godine Općina Novi Grad ima vrlo vidljive rezultate rada i nalazi se u snažnom zamahu ekonomskog razvoja, kazao je na današnjoj novogodišnjoj press konferenciji načelnik Semir Efendić.

Istakao je zadovoljstvo postignutim rezultatima tokom protekle godine u ovoj lokalnoj zajednici.

Prema podacima Poreske uprave FBiH općina Novi Grad ima 41.000 zaposlenih po sjedištu poslodavca, te godišnji rast ovog broja iznosi 1.000.

"Promet ukupnih fiskalnih uređaja iznosi 3,5 milijardi KM od januara do novembra protekle godinePrema indeksu razvijenosti, općina Novi Grad je 2020. godine bila na 27. mjestu, a ove godine je zauzela peto, što je rezultat rada i plana", naglasio je.

Podsjetio je da je jučer jednoglasno usvojen budžet Općine, u kojem je više od 50 posto sredstava planirano za kapitalna ulaganja, dok se 25 posto budžeta troši na plate i materijalne troškove Općine.

"Imamo velike planove, infrastrukturne projekte, gradnju saobraćajnica, igrališta, vrtića, sportskih terena, otvoreni smo za investicije, imamo velika izdavanja za vodovodnu i kanalizacionu mrežu i još mnogo toga", kazao je Efendić.

Usporedbe radi, naveo je da Kanton Sarajevo budžetom planira 17 posto novca za kapitalna ulaganja, od čega je tri posto iz vlastitih prihoda.

"Općina Novi Grad je dokaz da je i bez kreditnih sredstava moguć razvoj općine i da se mnogo toga može uraditi u datim uslovima u BIH, ukoliko postoji dobra volja i plan", rekao je.

Osvrnuo se i na problem saobraćaja u mirovanju, ističući da se ne grade nova parking mjesta, a da se broj vozila stalno povećava. Kako je naveo, to nije u nadležnosti općine već Vlade Kantona Sarajevo.

"Nadam se da ćemo problem riješiti, KS ne mora ništa da uradi, osim da nam preda nadležnosti jer su svi parkinzi u vlasništvu Zavoda za izgradnju. Imamo ideja kako to uraditi, a to je da se za svaku stambenu jedinicu napravi jedno parking mjesto", objasnio je.

Za kraj, zaključio je da bi cijela Bosna i Hercegovina mogla izgledati poput ove lokalne zajednice.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti