Sarajevo

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Poboljšan kvalitet zraka u Sarajevu

Usljed promjene vremenskih prilika značajno je poboljšan kvalitet zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

05.01.2022. 10:25 / Izvor: Fena

Usljed promjene vremenskih prilika značajno je poboljšan kvalitet zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, koji je proteklih dana bio među najzagađenijim gradovima u svijetu.

Prema mjerenjima jutros u 8.00 sati kvalitet zraka jutros je dobar, a izmjereni indeks kvaliteta zraka iznosio je 21.

Na pojedinim mjernim stanicama indeks kvaliteta zraka kreće se od 0 na Otoci, do 20 i 21 na mjernim stanicama Ambasada SAD-a i Ilidža.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

U proteklih sedam dana kvalitet zraka u Sarajevu bio je vrlo nezdrav i nezdrav, indeks kvaliteta zraka kretao se od 168, koliko je izmjereno 29. decembra, do 230, koliko je iznosio 2. januara kada je u zraku registrovana koncentracija PM2.5 čestica u zraku od 180, prema podacima portala ekoakcija.org.

PM2,5 čestice nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva (ispušni plinovi iz automobila, grijanje na drva ili ugljen i sl.), a sastoje se uglavnom od sulfata, nitrata, amonijaka, organskog i elementarnog ugljika, teških metala, poput olova, mangana, bakra, kadmija, cinka, nikla, vanadija i kroma.

Njihov je promjer otprilike tri posto promjera dlake kose, a kad njihova koncentracija poraste više od dopuštenih 25 mikrograma po metru kubnom (μg/m3) u kalendarskoj godini i kad prodru duboko u pluća, prema istraživanjima medicinskih stručnjaka, mogu uzrokovati niz problema, od otežanog disanja do peckanja očiju, pa i težih posljedica.

PODIJELI:
TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti