Porodica Božić iz Šamca proizvodi organsku hranu

05.01.2022. 11:03 / Izvor: SRNA
Organska hrana

Vrijedna porodica Božić od septembra do marta u svojih šest plastenika proizvodi zimsku organsku salatu, mladi luk, blitvu, špinat... a ljeti siju i paradajz, papriku i kupus.

Vrijedna porodica Božić od septembra do marta u svojih šest plastenika proizvodi zimsku organsku salatu, mladi luk, blitvu, špinat... a ljeti siju i paradajz, papriku i kupus.

Porodica Božić iz Grebnica Rade, Suzana i Saša žive od poljoprivrede i prodaje mesa.

Imaju šest plastenika na dva dunuma zemlje, a obrađuju u ljetnom periodu i deset dunuma koje su uzeli u arendu.

Prvi plastenik od 150 metara kvadratnih postavili su 2000. godine, kada su došli u Grebnice i posadili luk i salatu. Odmah naredne godine počelo je da se razvija ovo malo, organsko gazdinstvo, koje je napunilo već 15 godina rada.

Ova vrijedna porodica od septembra do marta u svojih šest plastenika proizvodi zimsku organsku salatu, mladi luk, blitvu, špinat... a ljeti siju i proizvode sve ostalo - paradajz, papriku i kupus.

 

Nosilac domaćinstva je Suzana, Radetova supruga.

"Volim ovaj posao, našla sam sebe, pomažu mi i muž i sin. Prodajem na pijacama u Šamcu srijedom i subotom svoje organske proizvode bez ikakve hemije, a ostale dane prodajem u Modriči i Derventi", kaže Suzana za Srnu.

Ona napominje da je za proizvodnju salate potrebno 40 dana i onda je spremna za prodaju te da ne stavlja nikakva hemijska sredstva.

"Salata može da podnese veliki minus, pa zato i uspjeva, ne moram dodatno zagrijavati u plastenicima", kaže Božićeva.

Kada se smanji kupovina salate i luka, Božići prodaju zimi svoje proizvode od mesa koje su sami napravili: čvarke, švarglu, kobasicu, suvo meso, suva rebra.... Ono što je zanimljivo prodaju i posebno traženi proizvod - suvi jezik.

Božićeva navodi da salatu ima cijele godine za prodaju, ali u ljetnom periodu proizvodi manje količine zbog drugih proizvoda. Kada je u pitanju celer - imaju ga za prodaju cijele godine.

Ona napominje da nekada baš nije najbolja prodaja.

"Nekada je od ove proizvodnje živjelo nas osmoro u kući i bilo je dobro. Danas nas je troje. Kada se vrijedne ruke zaposle, sve teče k`o mlijeko.

Važno je da se slažemo i volimo ovaj posao. Rekreiramo se, a jedemo zdravo i hranimo zdravo sve one koji kupuju od nas", poručuje Suzana.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti