TK: Očuvanje pčelinjeg fonda je cilj resornog ministarstva i Saveza pčelara

06.01.2022. 13:24 / Izvor: Akta.ba
TK pčelari

Unatoč izuzetno sušnoj godini, nastavku niza teških, pčelari sa područja TK u 2021. prijavili su više košnica nego prethodnih godina.

O rezultatima rada u prošloj i planovima za ovu godinu razgovarali su danas ministar poljoprivrede, šumarstva  i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Vahidin Smajlović i pomoćnik ministra za poljoprivredu i veterinarstvo Samid Šarac sa predstavnicima Saveza pčelara Tuzlanskog kantona i sekretarom Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla Suadom Selimovićem.

U želji da pomogne pčelarima u očuvanju pčelinjeg fonda na području TK resorno ministarstvo je, prema riječima ministra Smajlovića, u 2021. isplatilo 269.000 KM podrške za uzgoj pčelinjih zajednica (košnica).

"Dobra saradnja sa Savezom pčelara rezultirala je povećanim brojem prijavljenih košnica. Poticajem sa kantonalnog nivoa obuhvaćeno je ukupno 13.514 košnica dok su samo 2.984 košnice dobile novčanu podršku Federalnog ministarstva poljoprivrede", kazao je Smajlović, naglasivši da će u saradnji sa pčelarima nastojati da poveća poticaje sa federalnog nivoa.

Unatoč izuzetno sušnoj godini, nastavku niza teških, pčelari sa područja TK u 2021. prijavili su više košnica nego prethodnih godina, naglasili su predstavnici Saveza, zahvalivši na dosadašnjoj dobroj saradnji.

Smanjen pčelinji fond i njihov značaj na cijelu poljoprivredu i opstanak biljnih vrsta, je prema mišljenju učesnika današnjeg sastanka, poticaj da se inicira proglašenje pčele posebnim opštim dobrom, odnosno da se prestane tretirati samo kao dio animalne proizvodnje.

Bilo je govora i o izmjeni pravilnika o poticajima, izradi registra košnica i pčelinjaka, te o manifestacijama koje afirmišu pčelarstvo, saopćeno je iz Vlade TK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti