Forto: Pozivam Vladu FBiH da zajedno subvencioniramo poskupljenje plina

07.01.2022. 07:32 / Izvor: Akta.ba
forto

On je kazao da rast cijene prema Kantonu Sarajevo, koji je najveći potrošač plina u BiH, nije dovoljno transparentan.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto pozvao je Vladu FBiH da zajedno s Vladom Kantona Sarajevo subvencionira novo poskupljenje plina.

Govoreći na jučerašnjoj konferenciji za novinare, premijer Forto je podsjetio da je 1. novembra prošle godine Vlada FBiH podigla cijelu plina za 23,5 posto i da tu razliku Vlada KS subvencira, ali da je od 1. januara uslijedilo novo povećanje od 11 posto. On je poručio da je Vlada KS prethodnom subvencijom dokazala da želi pomoći građanima, ali da novi rast cijene postaje izrazito veliko budžetsko opterećenje.

"Pozivamo Vladu FBiH da nam do utorka jave koliko oni mogu pomoći u subvencioniranju, bilo putem marže koju ima Energoinvest ili na neki drugi način, kako bi mi do četvrtka, kada imamo sjednicu Vlade KS, odluči kako postupiti", naveo je premijer Forto.

On je kazao da rast cijene prema Kantonu Sarajevo, koji je najveći potrošač plina u BiH, nije dovoljno transparentan.

"Kao najveći kupac, nismo dovoljno uključeni u ovaj proces. Pozivamo Vladu FBiH da otkrije cijene i da nam tačno daju kalkulaciju ulazne cijene plina za Energoinvest kao i za Sarajevogas, koji je distributer za Kanton Sarajevo. Veoma nam je važno da to vidimo, kako bi lakše dogovorili s Vladom FBiH kako da građanima pomognemo da premoste ostatak grijne sezone", naveo je premijer Forto.  

Potcrtao je da Vlada KS nikako ne želi da građani zbog rasta cijene plina prelaze na druge energente, poput uglja.

"To je opasno za zdravlje sugrađana, posebno djecu, tako da na subvenciju gledamo kao intervenciju na zaštiti kvalitete zraka", kazao je premijer Forto.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović kazao je da je možda i veći problem od poskupljanje najava iz Energoinvesta da, ako u januaru i februaru budu veće hladnoće i ako potrošnja bude veća, Kanton Sarajevo možda neće moći dobiti dovoljne količine plina.

"Energoinvest ima ograničene količine od Gasproma i može se desiti da pritisak opadne, i da Toplane moraju prelaziti na alternativna goriva, kao to se to već dešavalo ove sezone. To bi bio veliki problem", kazao je ministar Hadžiahmetović.

Kako je dodao, od Vlade FBiH bit će zatraženo da Energoinvest i putem drugih isporučilaca, osim Gasporoma, osigura potrebne količine plina.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti