e-vlada

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Zbog neadekvatnog budžetskog izdvajanja moguće urušavanje sistema "e-vlade"

Napominju da bi digitalizacija javne uprave trebala biti prioritet Vijeća ministara BiH, s obzirom na to da u tom polju BiH kasni desetljećima za zemljama u regiji.

07.01.2022. 12:58 / Izvor: Fena

Generalno tajništvo Vijeća ministara Bosne i Hercegovine upozorilo je zvaničnim dopisom da bi funkcioniranje sistema "e-vlade" moglo doći u pitanju jer državni budžet još nije usvojen te su zatražili hitno osiguranje sredstava iz tekuće rezerve u iznosu od oko 680.000 KM za nabavku neophodne opreme.

Vijeće ministara BiH je 2009. godine donijelo zaključak kojim se Generalno tajništvo zaduženo da pruža podršku elektroničkog poslovanja i "e-vlade" institucijama koje koriste te servise, a u tom periodu opsluživali su 10-ak institucija s nekoliko servisa.

Međutim, tokom godina, pod pritiskom smanjenja rashoda i preporuka revizije, a prije svega zbog velikog entuzijazma zaposlenih koji su radili u toj službi, sistem je narastao u jedan od najvećih IT sistema u Bosni i Hercegovini i trenutno osigurava 36 servisa za 58 institucija BiH.

Broj zaposlenih koji su otpočetka opsluživali taj sistem nije se mijenjao u posljednjih 11 godina te u toj službi radi pet osoba iako se broj servisa i broj institucija pa tako i obim poslova koje ta služba obavlja višestruko povećao.

U dokumentu Generalnog tajništva, u koji je Fena imala uvid, napomenuto je da je od uspostavljanja sistema sigurnost podataka, zaštita korisnika i servisa bili su besprijekorni te nije bilo niti jednog ozbiljnijeg sigurnosnog propusta.

Osim toga, 2018. godine Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Odluku o usvajanju Okvira interoperabilnosti BiH kojom se Služba za održavanje i razvoj elektroničkog poslovanja i "e-vlade" zadužuje za izgradnju i održavanje infrastrukture interoperabilnosti.

Napominju da bi digitalizacija javne uprave trebala biti prioritet Vijeća ministara BiH, s obzirom na to da u tom polju BiH kasni desetljećima za zemljama u regiji.

Osim toga, Generalno tajništvo je pod stalnim pritiskom Ureda za reviziju institucija BiH, nametnute su im velike obveze pripreme obavezujućih standarda za uspostavu standardiziranih i interoperabilnog DMS sistema za sve institucije BiH te izgradnja jedinstvenog sistema za upravljanje dokumentima u bh. institucijama, za što trenutno nemaju ni ljudskih ni finansijskih sredstava.

Kažu da je od samog formiranja službe izostala podrška bh. institucija njihovom radu iako 58 institucija djelomično ili potpuno koristi servise i sistem "e-vlade" i bez toga niti jedno ministarstvo ne bi moglo obavljati zadatke iz svoje nadležnosti.

"Trenutna situacija je alarmantna, s obzirom na to da kontinuirano već treću godinu nemamo na vrijeme usvojen budžet, a spomenuti problemi predstavljaju veliki problem u trenutnom radu servisa i potencijalno mogu izazvati urušavanje cijelog sistema "e-vlade",upozorili su.

Budžetom za 2021. godinu planirani su veliki infrastrukturni projekti među kojima su zamjena opreme u data centru Vijeća ministara BiH, za koju ističe podrška proizvođača u januaru 2022. godine, zamjena klima-uređaja s kojima Služba za održavanje i razvoj elektroničkog poslovanja i "e-vlade" kontinuirano ima problema, proširenje storage uređaja, s obzirom na veliko povećanje potrebe za dodatnim prostorom uslijed prelaska pojedinih institucija na DMS sistem.

Ništa od tih projekata nije realizirano jer je 2021. godina završila bez usvojenog godišnjeg budžeta i institucije su finansirane kroz četiri odluke o privremenom finansiranju.

"Nastavljen je i odlazak kadrova te je zbog svih ovih problema upitna održivost samog sistema, a kamoli njegovo unapređenje i daljnji razvoj koji nam nameću Evropska komisija i strane institucije kontinuirano kroz svoje izvještaje", dodali su.

Pad sistema "e-vlade", koji je izgledan u sljedećem periodu ako ne dobiju odgovarajuću podršku Vijeća ministara BiH, dovest će do pada cjelokupnog sistema institucija BiH koje ga koriste i vratit će BiH 20 godina unazad.

Sistemsko rješenje problema na sistemu "e-vlade" omogućilo bi unapređenje, stabilan rad i neophodne korake prema neophodnoj digitalizaciji javne uprave koje je u nadležnosti Generalnog tajništva Vijeća ministara BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti