Prva grupa privrednika otputovala na izložbu EXPO

09.01.2022. 10:36 / Izvor: Akta.ba
expo

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić jutros je sa sarajevskog aerodroma ispratio prvu grupu privrednika koji su otputovali na svjetsku izložbu EXPO 2020 Dubai.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić jutros je sa sarajevskog aerodroma ispratio prvu grupu privrednika koji su otputovali na svjetsku izložbu EXPO 2020 Dubai.

"Jutros smo ispratili naše predstavnike iz oblasti turizma. Iznimno sam sretan što smo stigli na vrijeme obaviti sve procedure, kako bi naš turistički sektor bio u Dubaiju upravo u sedmici turizma na EXPO-u. Turizam je jedna od naših najrazvijenijih grana privrede i mnogo očekujemo od predstavljanja naših potencijala na ovoj izložbi. Vjerujem da će naše tri bosanskohercegovačke turističke zajednice, kao i ostali predstavnici, na najbolji način iskoristiti vrijeme na ovoj izložbi i predstaviti jednu od naših najperspektivnijih strateških grana privrede u najboljem svjetlu", kazao je ministar Delić.

U Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo ponosni su što su dio Svjetske izložbe EXPO. Kako kažu, to je kruna predanog rada na razvoju i unapređenju turističkog ambijenta.

"Drago nam je što je turizam prepoznat kao strateška grana privrede. Zajedno s učesnicima iz privatnog turističkog sektora predstavit ćemo se kvalitetnom promocijom turističke ponude i potencijala KS i BiH, te pozicionirati kao poželjna turistička destinacija, s ciljem privlačenja novih tržišta i turista iz cijelog svijeta. Prethodne godine u strukturi turističkog prometa najviše dolazaka i noćenja u KS ostvarili su turisti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije, što će nam, uz ostale zemlje Zaljeva, biti prioritetna tržišta. Na njih ćemo staviti fokus tokom našeg učešća na ovoj izložbi", istakla je Emina Nizić, koordinatorica TZ KS.

Na EXPO-u u Dubaiju predstavit će se i nekoliko bh. turističkih agencija.

Omar Ibrahimagić, predstavnik agencije "Sol Azur" istakao da je ovo jedinstvena prilika za bh. agencije da steknu nove kontakte i upoznaju se s trendovima u oblasti turizma.

"Dubai je posebno inspirativna destinacija, pogotovo za naše agencije. EXPO je sam po sebi izazov, izložba nam donosi niz mogućnosti i prilika koje bi svako od nas mogao iskoristiti. Na koji način će se one realizirati, vrijeme će pokazati. Prilika koju nam je omogućilo Ministarstvo privrede - da obiđemo i budemo dijelom ove izložbe, nama je vjetar u leđa i poticaj koji će nam proširiti vidike i omogućiti da učestvujemo u unapređenju privrednog rasta u našoj djelatnosti", kazao je Ibrahimagić.

Direktor hotela "Hills" Senad Halilović nije krio oduševljenje zbog odlaska na EXPO 2020 Dubai, ali i činjenice da prvi put svi iz branše zajedno predstavljaju državu.

"Meni je drago što je Vlada KS ušla u ovaj projekat, kako mi jedini na svijetu ne bi bili oni koji se neće predstaviti u Dubaiju. Bio sam u proteklih 20-ak godina na puno sajmova, ali do sada smo uvijek išli individualno. Ovo je prvi put idemo organizovano, neko stoji iza nas, zajedno predstavljamo Sarajevo i BiH. Za mene je to neprocjenjivo. Očekujemo mnogo od EXPO-a, našim prisustvom pokazujemo da smo ozbiljna destinacija, ozbiljna država i siguran sam da ćemo u budućnosti puno toga ostvariti. Gosti iz arapskih zemalja su naši najmnogobrojniji naši tursiti i ovo je prilika da im predstavimo i zimski turizam, što ćemo i učiniti", naveo je Halilović.

On je posebno istakao zadovoljstvo što je ministar Delić sa svojim timom došao da isprati privrednike.

Oblast turizma na ovoj izložbi predstavljat će 15 kompanija i tri turističke zajednice, koje će tokom petodnevnog boravka na ovoj izložbi učestvovati na nekoliko foruma.

S obzirom da je ovo sedmica "turizma i spajanja" naši privrednici učestvovat će i na cjelodnevnom Travel & Connectivity Business Forumu – poslovnom forumu posvećenom temama putovanja i spajanja, s posebnim akcentom na mogućnosti balansiranja dvije realnosti koje danas živimo; digitalne i realne stvarnosti.

Osim ovog centralnog foruma, za bh. privrednike iz sektora turizma planirani su i poslovni i networking sastanci s predstavnicima sektora turizma iz Slovenije i drugih zemalja regije.  

"Osim predstavljanja i umrežavanja naših privrednika, vrlo važno je i ispratiti globalne trendove i biti u toku s globalnim svjetskim kretanjima. Upravo o tome će imati priliku saznati na forumu na kojem će se diskutovati o izazovima s kojima se susreće sektor turizma tokom digitalne transformacije koja je posljednje dvije godine postala dominantni način života na cijeloj planeti", zaključio je ministar Delić.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti