Prointerova rješenja za "pametniji" život: Banjalučki parkinzi oko kojih ne morate da kružite

11.01.2022. 14:01 / Izvor: Akta.ba
kružni tok parking

Koliko vremena godišnje izgubite tražeći parking mjesto? U pitanju je ne baš laka računica koju, ipak, možete izbjeći na tri lokacije u Banjaluci.

Koliko vremena godišnje izgubite tražeći parking mjesto? U pitanju je ne baš laka računica koju, ipak, možete izbjeći na tri lokacije u Banjaluci. 

Zahvaljujući pametnim tehnologijama, oko parkinga kod hotela Palas, Muzeja savremene umjetnosti i u Vladike Platona, više ne morate kružiti. Dovoljno je da bacite pogled na displej na ulazu koji će vam reći da li na parkingu ima slobodnih mjesta ili da to provjerite na vašem mobilnom telefonu. 

Pametni parking samo je dio Smart city rješenja kojima, između ostalog, radimo na informatičkoj modernizaciji saobraćaja, kaže Goran Starčević, rukovodilac Sektora automatizacije u kompaniji Prointer ITSS, članici Infinity International Group koja je i zaslužna za ovaj projekat. Uz smart city pametne tehnologije i inovativnu mobilnu aplikaciju, parkinzi su bezbjedniji i efikasniji, a gužve u saobraćaju manje. Osim toga, Banjaluka je jedina u Bosni i Hercegovini koja se time može pohvaliti. 

"Sistem se sastoji od kamera i kontrolera koji prikupljaju podatke, odnosno sliku sa kamera. Svaka kamera je tako konfigurisana da nadgleda određenu površinu i ima svoje virtuelne petlje pomoću kojih vidi svako parking mjesto. Kamera šalje sliku kontroleru koji je obrađuje i evidentira da li je određeno mjesto slobodno ili zauzeto, a zatim se ta informacija šalje na displej koji se nalazi na ulazu u parking. Ukoliko je pun, vozilo ne ulazi na parking i ne stvaraju se gužve", objašnjava Starčević. 

Dodatno olakšanje vozačima je i mobilna aplikacija „Parking Detection Banjaluka“ koju mogu preuzeti na Google Play prodavnici i vidjeti na kom, njima najbližem parkingu ima slobodnih mjesta, čime se štedi vrijeme i izbjegava nervoza u saobraćaju. 

parking muzej

"Prednost takvog sistema naročito je vidljiva na parkingu kod Muzeja savremene umjetnosti, gdje imate vremenska ograničenja na dva sata, što znači da neko mora konstantno da ga obilazi i evidentira koliko je mjesta zauzeto mimo propisanog roka. Kod našeg sistema to rade kamere i kontroler koji odmah označava koje je vozilo prekoračilo dva sata i podatke šalje u nadležno gradsko odjeljenje", kaže Starčević. 

Pametna rješenja građanima olakšavaju svakodnevni život i obaveze, a lokanoj zajednici optimizuju rad i smanjuju troškove, napominje Drago Gverić iz Inovacionog centra Banjaluka. To je neka vrsta direktne komunikacije koja grad čini funkcionalnijim. 

"U pitanju su softverska rješenja koja građanima stoje na raspologanju, 24 sata, sedam dana u sedmici. Jedno od njih su i pametni parkinzi koji funkcionišu kroz dva osnovna modaliteta - sistem koji nam sugeriše da li na parkingu ima slobodnih mjesta i malo naprednija verzija pomoću koje putem aplikacije pratite gdje biste se mogli parkirati. To je veliko olakšanje i za vozače i za grad", kaže Gverić. 

Napominje da su u okviru projekta Banjaluka future city, Grad, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informatičko društvo i UNDP implementirali desetak smart city rješenja koja su se pokazala kao izuzetno korisna.

"Jedno od njih radio je i MUP Republike Srpske, a u pitanju je led displej koji upozorava vozače da ne koriste telefone i vežu pojas. Takođe, dinionica puta na Starčevici opremljena je senzorima koji vozače upozoravaju na eventualna oštećenja kolovoza ili poledicu. Rješenje za pametnu upotrebu resursa i odvoženja komunalnog otpada postavljeno je na određenom broju kontejnera u Lazarevu – ono sugeriše da bi odvoženje trebalo da ide kad su kontejneri puni, a ne samo šematski i predviđenim redosljedom", objašnjava Gverić. 

Smart city rješenja, odnosno pametni parkinzi, planirani su na još nekoliko lokacija u gradu, napominju stručnjaci iz Prointera zahvaljujući kojima je, prije godinu dana, Banjaluka dobila i pametni semafor, prvi takav u regionu.   

 

prointer aplikacija

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti