Grad Mostar oprostio dug Hercegovačko-neretvanskom kantonu

12.01.2022. 08:17 / Izvor: BHRT
Mostar

Odluka Gradskog vijeća Mostara da oprosti dug od pet milijuna maraka, koje im po kamati na presude iz 2018. i 2019. godine duguje Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona naišla je na dvostruke reakcije.

Odluka Gradskog vijeća Mostara da oprosti dug od pet milijuna maraka, koje im po kamati na presude iz 2018. i 2019. godine duguje Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona naišla je na dvostruke reakcije. Jedni su zadovoljni načinom dolaska do dogovora. Drugi kažu kako se olako oprašta novac koji pripada svim građanima Mostara.

Mostarski gradonačelnik i predsjednik županijske vlade ovaj su sporazum opisali kao dobar primjer suradnje između dvije razine vlasti. Smatraju kako je plansko plasiranje sredstava prema Zračnoj luci Mostar, koja je u većinskom vlasništvu grada, dobra odluka koja će dugoročno biti od koristi svima.

"Dogovorili smo, napravili sporazum, imali na Vladi, Vlada podržala, Gradsko vijeće podržalo i mislim da je ovo način na koji vlast treba funkcionirati na različitim razinama, kako se jednim potezom napravi više rješenja", kazao je Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNK.

"Nema opraštanja nikakvog, već smo našli model i mogućnost kako naći sredstva koja se nalaze u javnom prostoru prema kojima nismo mogli doći jer postoje i druge obaveze Vlade prema drugim korisnicima i drugim presudama i mislim da je ovo jedna win win situacija da dođemo ranije u mogućnost korištenja tih sredstava", naglasio je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

Ovu odluku nisu podržale dvije vijećnice Naše stranke, koje kažu kako u obzir nije uzet član 138, točka 6 Zakona o izvršnom postupku te najavljuju poduzimanje daljih pravnih koraka. Ostali oporbenjaci glasali su za ovu odluku jer, kako kažu, na novac po presudi čekalo bi se i do 15 godina.

"Ja sam čak ljuta na takvu oporbu, koja je to prihvatila. Čiji novac se oprašta, je li to novac premijera, vlade, grada, to je novac svih nas građana, presuda je morala biti ispoštovana pa makar za deset godina, kod nas je važno dodvoriti se strankama na vlasti pa makar na štetu građana", istakla je Boška Ćavar, vijećnica u Gradskom vijeću Mostara (Naša stranka).

"Mi smo dobili onaj novac koji nam je županija dužna i recimo da smo se naplatili. Nama je sporan članak 5, po kojem piše da će se novac prioritetno trošiti za Zračnu luku Mostar. Nemamo mi ništa protiv ulaganja u zračnu luku, ali imamo protiv da onaj koji nam je dužan određuje gdje ćemo mi trošiti svoj, odnosno novac građana Mostara", pojasnio je Silvio Bubalo, vijećnik u Gradskom vijeću Mostara (HRS).

Dug od nešto ispod osam milijuna maraka isplaćivat će se u tranšama do 2024. godine, a bit će zanimljivo promatrati hoće li se ta ulaganja zaista odraziti na bolje poslovanje mostarske zračne luke koja je u 2021. imala tek 1944 putnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti