Redukcije gasa: Toplane u Sarajevu prinuđene na zagrijavanje putem alternativnog goriva

12.01.2022. 13:23 / Izvor: Akta.ba
toplane

KJKP “Toplane - Sarajevo” obavještava korisnike centralnog grijanja da su u narednim danima prinuđeni da zagrijavanje djelimično vrše putem alternativnog goriva.

KJKP “Toplane - Sarajevo” obavještava korisnike centralnog grijanja da su u narednim danima prinuđeni da zagrijavanje djelimično vrše putem alternativnog goriva a zbog redukcije prirodnog gasa u Kantonu Sarajevo.

Naime, od KJKP “Sarajevogas-a“ d.o.o. smo obaviješteni da je “Energoinvest” d.d. ograničio isporuku prirodnog gasa prema njima, te da KJKP “Toplane - Sarajevo” moraju reducirati potrošnju prirodnog gasa na 300.000 Sm3, saopćeno je iz KJKP “Toplane - Sarajevo”.

Budući da KJKP “Toplane - Sarajevo” kao osnovno gorivo za proizvodnju toplotne energije koriste prirodni gas, a kako “Energoinvest” d.d. kao glavni dobavljač prirodnog gasa nije nabavio dovoljne količine gasa, te je reducirao njegovu isporuku, KJKP “Toplane - Sarajevo” danas, na dijelu svojih kotlovskih postrojenja vrše zagrijavanje putem alternativnog goriva, kako bi naši korisnici imali kontinuiranu isporuku toplotne energije, stoji u saopćenju.

Imajući u vidu da zbog vremenske prognoze koja u narednim danima predviđa značajan pad temperature, te zbog ograničenog obima isporuke prirodnog gasa a usljed problema “Energoinvest-a” d.d. da obezbijedi dovoljne količine gasa, KJKP “Toplane - Sarajevo” obavještavaju svoje korisnike da su sva kotlovska postrojenja trenutno u pogonu sa ustaljenim režimom rada.

S obzirom da su određene količine alternativnog goriva potrošene u protekloj sezoni, te shodno činjenici da pri niskim temperaturama zagrijavanje putem alternativnog goriva možemo vršiti od 1-2 dana, očekujemo da će “Energoinvest” d.d. u saradanji sa Vladom Kantona Sarajevo obezbijediti dovoljne količine gasa kako bi se trenuta situacija prevazišla - poručili su iz KJKP “Toplane - Sarajevo”. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti