Energoinvest prezentirao podatke o narudžbama i isporukama gasa u KS

14.01.2022. 10:49 / Izvor: Akta.ba
Energoinvest

Kompanija Energoinvest, jedini ovlašteni i registrirani uvoznik gasa u Federaciji Bosne i Hercegovine predočila je podatke o narudžbama i isporukama gasa.

Kompanija Energoinvest, jedini ovlašteni i registrirani uvoznik gasa u Federaciji Bosne i Hercegovine predočila je podatke o narudžbama i isporukama gasa, odbacujući tvrdnje da upravo oni nisu osigurali dovoljne količine tog energenta.

Kako su naveli u saopćenju, sumirali su situaciju vezanu za snabdijevanje prirodnim gasom u prethodna tri dana kada su se desile značajno niže temperature zraka te su dostavili konkretne podatke o narudžbama i potrošnji prirodnog gasa u tom periodu.

"Iako smo nastojali da ograničimo objave i sugerirali i ostalima Vladi Kantona Sarajevo i kantonalnim preduzećima Sarajevogas i Toplane da se uzdrže od svakodnevnih objava te da se timski posvetimo rješavanju problema, nažalost stičemo dojam da je kreiranje uznemirujuće atmosfere prema građanima bilo uporno forsirano", kaže se u saopćenju Energoinvesta.

Dodaju da je na meti napada uglavnom Energoinvest kao snabdjevač gas, ali prema podacima koje su dostavili vidljivo je da je planirana i tražena količina od Sarajevogasa za januar 2022. godine iznosila ukupno 26.500.000 m3 što na dnevnoj osnovi čini prosječnu potrošnju od 854.839 m3 gasa.

Upoređujući traženu prosječnu dnevnu količinu gasa sa stvarno isporučenom količinom, vidljivo je da je Energoinvest u svakom od tri dana isporučivao po 15 posto više gasa od prosječne tražene količine.

Uz to, kažu da su osigurali i ponudu za isporuku dodatnih količina gasa, koje je Sarajevogas tražio zbog ekstremno niskih temperatura, koja je bazirana na tržišnim uvjetima na dan narudžbe, ali na tu ponudu Sarajevogas se nikada nije očitovao.

Pohvalili su najavu Vlade KS o subvencioniranju dijela troškova nastalih zbog povećanja cijena gasa, ali su podsjetili nadležne da je ukupno povećanje nabavne cijene gasa od januara 2021. godine do januara 2022. godine bilo 86,71 posto, te da je razliku od 49,6 posto prethodno već kompenzirao Energoinvest pravovremenim poslovnim potezima uz podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti