Top ponuda Vjetrenice : Najhrabriji će moći u utrobu spilje 1,3 km i voziti se jezerom

15.01.2022. 09:48 / Izvor: Večernji List
vjetrenica

U pratnji obučenog vodiča moći će doći do jezera na 1,3 kilometra unutar spilje čamcem prijeći jezero i razgledati okoliš iza jezera.

Nakon turistički siromašne prve pandemijske 2020., s raznih strana u BiH stizale su informacije u puno boljoj 2021. godini. S tim ocjenama slažu se i u JU “Vjetrenica - Popovo polje” iz Ravnog, piše Večernji list BiH. 

10.000 posjeta

"Protekla godine bila je nešto lošija od odlične 2019., ali je bila puno bolja od 2020. koja je, ne samo nama nego i svima, bila jako loša. U 2021. ostvarili smo oko 10.000 posjeta, što je u ovim uvjetima odličan rezultat. U međuvremenu smo i na planu proglašenja Vjetrenice zaštićenim pejzažem napravili odlične stvari, predan je kompletan materijal za nominaciju Vjetrenice na UNESCO-ovu službenu listu. Sada nam preostaje nadati se i čekati jer postupak može potrajati i nekoliko godina. Nadamo se da će Vjetrenica biti prvi prirodni spomenik iz BiH na UNESCO-ovoj listi. Do sada ih imamo tri, ali su svi vezani uz spomenike kulture. Uspjeli smo odraditi i nekoliko projekata. Jedan je završen preko Fonda za zaštitu okoliša FBiH, a radilo se o pisanju monografije. Drugi projekt bio je izgradnja infocentra u neposrednoj blizini ulaza u spilju, financiralo ga je Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Pravilo je bilo ljudima koji ne mogu ući u Vjetrenicu iz bilo kojih razloga, kao i onima koji mogu ući i vidjeti samo turistički dio, omogućiti istraživanje pogledom dodatni dio od dva kilometra koji se tijekom obilaska ne mogu vidjeti. Posjetitelji će to pratiti preko triju velikih zaslona na kojima će se uočiti i ono što tijekom uobičajenog obilaska ne mogu vidjeti. Bit će im svima omogućen pristup internetu i njihovim fotografijama koje su tada napravili. Moći će vidjeti dio oko Velikog jezera", navodi direktor JU "Vjetrenica - Popovo polje"Nikša Vuletić te otkriva da za predstojeću sezonu u Vjetrenici imaju i top ponudu.

"Planirali smo jednu turu do Velikog jezera i prelazak preko njega. To je projekt koji smo radili preko projekta "Via Dinarica". Manje skupine, koje to žele, u pratnji obučenog vodiča moći će doći do jezera na 1,3 kilometra unutar spilje čamcem koji smo nabavili, prijeći jezero i razgledati okoliš iza jezera. Za to su spremni oprema, kacige i vodič. Naravno, ta se tura mora posebno najaviti i imat će posebnu cijenu. To je tura za ljubitelje adrenalina", kaže Vuletić.

Samo za hrabre

Uprava Vjetrenice još prošle godine napravila je pomak u dubinu spilje pa je uobičajenu turu s oko 450 produžila na oko 650 metara. S novom ponudom, ali samo za odabrane, moći će se zaviriti i u spilju do 1300-1400 metara. Naravno, računajući na podzemni svijet, to je ipak dionica za hrabre. U Vjetrenici ne sumnjaju da će biti i takvih.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti