Održan seminar: "Tranzicija u porodičnim kompanijama"

17.01.2022. 15:11 / Izvor: Akta.ba
Porodične kompanije

Uspjeh porodične kompanije zavisi od uspješnog prijenosa na sljedeće generacije. Kako ga postići? Od osnivača zavisi uspješna tranzicija.

Uspjeh porodične kompanije zavisi od uspješnog prijenosa na sljedeće generacije. Kako ga postići? Od osnivača zavisi uspješna tranzicija. Kako pripremiti i uvesti nasljednike u posao (i da li ih uopšte uvoditi)?

Prepoznavajući važnost i značaj tematike, kao i razvijenost tešanjske privrede, Udruženje privrednika "Biznis centar" Jelah-Tešanj u saradnji sa Adizes South East Europe (ASEE), organizovalo je dvodnevna predavanja na temu "Tranzicija u porodičnim kompanijama", koja su održana u Tešnju, 14. i 15. januara 2022.godine. Predavači su bili Boris Vukić, partner i jedan od osnivača Adizes SEE i Senior Associate Adizes Institute (USA), Milovan Zvijer i Adnan Misimović.

poodične kompanije

Predavanja su imala za cilj odgovoriti na pitanja iz oblasti tranzicije u porodičnim kompanijama, šta tranzicija podrazumijeva, te kako pripremiti sve četiri zainteresovane strane (priprema kompanije, priprema osnivača, priprema nasljednika i priprema porodice). Učesnici, članice UP "Biznis centar" Jelah-Tešanj, imale su priliku saznati više o procesu tranzicije u porodičnim firmama, prelaska sa prve generacije na drugu, najčešćim greškama u procesu i kako ih izbjeći.

Na seminaru je razgovarano o tome kako da se tranzicijom s osnivača na slijedeću generaciju poveća vjerojatnoća da ona bude uspješna, jer ako bi pustili da se stvari dešavaju same od sebe, onda se one najčešće same od sebe ne bi dobro desile.

"Svi mi na prostoru bivše Jugoslavije se s ovom temom prvi put susrećemo i to je jedan dodatni problem za sve nas ovdje. Nemamo nikoga da pitamo, jer prije nas i nema nikog, preminuli su svi oni koji su to prije radili, tako da oni odgovorni osnivači sada se pitaju na koji način da se najuspješnije provede taj proces tranzicije", naveo je predavač Boris Vukić, te istakao zadovoljstvo što je na dvodnevnom seminaru prisustvovao veliki broj kako osnivača kompanija, tako i njihovih nasljednika.

Prema istraživanjima, u razvijemim zemljama samo 33% porodičnih kompanija preživi prijenos tranzicije u kompanijama s prve na drugu generaciju.

Riječ organizatora

"Svjesni činjenice, kao i nastupa prirodnog ciklusa smjene generacija i prijenosa poslovanja s prve na drugu generaciju, u saradnji sa Adižes-om i kolegama iz Novog Sada, odlučili smo organizovati i održati ovakav seminar, čiji je cilj odgovoriti na pitanja drugoj generaciji direktora i menadžera u porodičnim kompanijama na koji način i što lakše preuzeti vodeću poziciju u kompanijama, ali i prvoj generaciji, odnosno, osnivačima kako da svoju nadležnost prenesu na nasljednike ili menadžere", rekao je Semir Kantić, predsjednik UP "Biznis Centar". 

Izudin Ahmetlić – član UO UP "Biznis Centar" je kazao da je veoma značajno da tranzicija u porodičnim kompanijama u narednim godinama bude što je moguće kvalitetnija. 

"Iako znamo da su svjetski pokazatelji da oko 33% takvih tranzicija ne uspije. Uložit ćemo napore, energiju i želimo da ozbiljno ovo uradimo. Zbog toga su upravo ovdje vrhunski predavači. Računajući na njihovo iskustvo s jedne strane, našu želju s druge strane, htijenja mladih sa treće strane, vjerujemo da će Tešanj i u budućnosti biti lider, ili jedna od poslovnih zajednica koja će i ovaj zadatak kvalitetno uraditi", pojasnio je. 


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti